Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trufle czekoladowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 g
cukier 2 szklanki
mleko 3,2% 1/2 szklanki
kakao 2 łyżki
herbatniki 150 g
mleko w proszku 1 szklanka
bakalie 1 szklanka
alkohol 30 ml

Porada

U mnie część trufli została obtoczona w mleku w proszku, ale można również użyć wiórek kokosowych, zmielonych orzechów, polewy białej lub ciemnej lub zostawić w oryginalnej wersji. W każdej jednej trufle smakują wybornie.

Przepis i sposób przygotowania na: Trufle czekoladowe

Masło, cukier, kakao rozpuszczam na małym płomieniu, stopniowo dodaję mleko w ilości potrzebnej do rozpuszczenia cukru. Nie gotuję!
Gotową czekoladę odstawiam by całkowicie ostygła
Do zimnej i dość gęstej czekolady dodaję najpierw mleko w proszku, a następnie zmielone na proszek herbatniki. Na końcu wsypuję posiekane bakalie i wszystko dokładnie mieszam a właściwie zagniatam jak ciasto na pierogi. Dłonie lekko natłuszczam, nabieram po 1 łyżeczce masy i formuję kulki, które układa na papierze do pieczenia. Schładzam w lodówce, a następnie przekładam na talerz lub paterę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata Pin 25.04.2016 10:47
Uwielbiam trufelki, a te wyglądają smakowicie.
Wacław 25.04.2016 10:27
smaczne kuleczki ;-)
IKrakowianka 24.04.2016 22:14
pyszne słodkości
eewelina 24.04.2016 20:18
takie bajaderki z cukierni w mniejszym wymiarze
eliza135 24.04.2016 18:37
smaczne takie
Madzai 24.04.2016 17:02
Smaki dzieciństwa :)
Skotka 24.04.2016 15:41
Pyszny deser:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak