Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

hiszpańskie grzanki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bagietka 1 szt
pomidory 4 szt
czosnek 2 ząbki
oliwa 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
bazylia 12 listków

Przepis i sposób przygotowania na: hiszpańskie grzanki

Bagietkę kroimy na 6 części, każdą z nich w poprzek na pół. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C, żeby wierzch stwardniał.

W międzyczasie pomidory obieramy ze skórki (po sparzeniu) i kroimy na drobne kosteczki, odsączamy z nadmiaru wody. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wyjmujemy bagietkę i wcieramy w nią czosnek, następnie skrapiamy oliwą z oliwek. Nakładamy pomidory na bagietkę i całość wkładamy na 10 minut do piekarnika.

Na koniec dekorujemy każdą grzankę świeżym listkiem bazylii.
Grzanki wspaniale smakują popijane schłodzonym czerwonym, półwytrawnym winem :)

P.S. Mój pierwszy przepis ;) Oby smakowało!!! ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola1512 19.04.2011 10:00
fajne
romanrafal
romanrafal 07.12.2010 16:26
dobre polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak