Przepis i sposób przygotowania na: Babka pomarańczowa
W trakcie ucierania dodawać od czasu do czasu po jednym żółtku i ucierać nadal.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Pomarańczę wyszorować szczoteczką i wyparzyć wrzątkiem.
Do utartych z masłem i cukrem jaj zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy i wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać. Pomarańczę obrać ze skórki i z białych błonek, pokroić na kawałki i zblendować na płynną masę. Dodać do ciasta i wymieszać.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywno.
Delikatnie domieszać łyżką pianę do ciasta i przełożyć do natłuszczonej i wsypanej bułką tartą formy.
Wstawić do piekarnika piec ok 50 minut w temperaturze 160 stopni.
Wystudzoną babkę polać polewą czekoladową.