Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka pomarańczowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
pomarańcza 1 szt
jajko 5 szt
masło 100 g
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
polewa czekoladowa 1 szt
tłuszcz do formy
sól mała szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Babka pomarańczowa

Masło utrzeć z cukrem na puch. Rozdzielić białko od żółtek jaj.
W trakcie ucierania dodawać od czasu do czasu po jednym żółtku i ucierać nadal.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Pomarańczę wyszorować szczoteczką i wyparzyć wrzątkiem.
Do utartych z masłem i cukrem jaj zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy i wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać. Pomarańczę obrać ze skórki i z białych błonek, pokroić na kawałki i zblendować na płynną masę. Dodać do ciasta i wymieszać.

Białka ubić z odrobiną soli na sztywno.
Delikatnie domieszać łyżką pianę do ciasta i przełożyć do natłuszczonej i wsypanej bułką tartą formy.

Wstawić do piekarnika piec ok 50 minut w temperaturze 160 stopni.

Wystudzoną babkę polać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 22.04.2016 11:09
dobra babka
Ola1984 22.04.2016 08:32
Idealna do kawki :)
Motorek 21.04.2016 18:45
smaczna babeczka
Bernadeta1 21.04.2016 18:00
pysznie się prezentuje
dodi 21.04.2016 14:48
ale pysznie wygląda
Małgorzata92 21.04.2016 13:57
Musi być smaczna :)
Lis 21.04.2016 13:56
Smakowita:)
anka1988 21.04.2016 13:32
wspaniała babka
bietka 21.04.2016 12:41
smaczna babeczka :)
Futka 21.04.2016 12:26
Cudowna i niezwykle apetyczna babka :)
Róża1 21.04.2016 11:41
Wspaniała i przepyszna babeczka :-) , poproszę o kawałeczek :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak