Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pesto z młodej pokrzywy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pokrzywa młoda 1/2 kg
orzeszki ziemne 1 szklanka
sól
czosnek 5 zabki
olej rzepakowy 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pesto z młodej pokrzywy

Z pokrzywy młodej odcinamy liście, pozbywamy się łodygi. Przekładamy pokrzywę do miski i zalewamy gorącą wodą w tem ok 85-90 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia. Przekładamy pokrzywę na sito i czekamy aż się odsączy. Do drugiej miski wkładamy obrany czosnek . Orzechy prażymy na suchej patelni. Blendujemy czosnek z orzechami. Dolewamy olej i dodajemy pokrzywę . Blendujemy. Solimy do smaku. Przekładamy do słoików. Na wierzch wlewamy po 1 cm oleju. zakręcamy przechowujemy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 14.02.2017 20:57
Nie mogę się zmusić do jedzenia pokrzywy....
mami93 23.04.2016 13:04
ciekawy pomysł
Renataj 22.04.2016 11:50
Ciekawy pomysł - takiego pesto jeszcze nie robiłam:)
Urszula Świeca 21.04.2016 19:27
Muszę spróbować.))
AZgotuj 21.04.2016 19:12
juz widzę je w makaronie :)
Stenka 21.04.2016 18:44
samo zdrowie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak