Faworki

Faworki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    35 dag
  • żółtka

    4 sztuki
  • śmietana

    6 łyżek
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    szczypta
  • cukier puder

    do posypania
  • spirytus

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łączymy ze sobą wszystkie składniki. Ciasto dokładnie wyrobić i wybić wałkiem.
Rozwałkować je, tak aby było bardzo cienkie.
Następnie ciasto pokroić na prostokąty (ok. 3 cm szerokie i ok. 12 cm długie).
Każdy pasek naciąć wzdłuż na środku (na długość ok. 5 cm).
Jeden koniec każdego prostokąta przełożyć przez nacięty środek i wywinąć :):)
Ja tą wersje faworków kroiłam radełkiem.
Smażymy faworki na rozgrzanym tłuszczu
Ciastka osączyć z tłuszczu i lekko oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

lilify

24.04.2012 12:08
uwielbiam faworki

Marybeth

17.11.2011 16:29
smakowite :)

SyMiki

03.03.2011 00:01
pychotka

goofy9

04.11.2010 10:08
robi sie je specjalnym radełkiem :)

ewasylwia

04.11.2010 09:13
jakie fajne takie grzebykowate

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat