Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki łyżką kładzione

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 2 szkl
mąka 4 szkl
jajko 2 szt
drożdże 4 dkg
cukier 4 łyżki
aromat śmietankowy
ocet 1 łyżka
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki łyżką kładzione

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka z cukrem, dodać resztę mleka i rozmieszane widelcem jajka. Mleko powinno być ciepłe nie gorące. Dodawać stopniowo mąkę i mieszać ciasto łyżką pod koniec dodać ocet i aromat, Wymieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozgrzać tłuszcz na głębszej patelni lub w szerokim rondlu i zmoczoną w wodzie łyżką nabierać ciasto, kłaść na tłuszcz i ponownie moczyć łyżkę w wodzie . Smażyć na brązowy kolor wyjmować na ręcznik papierowy by wchłonął nadmiar tłuszczu. Można posypać cukrem pudrem, doskonale na kolację podane z mlekiem lub kakao.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika154 16.07.2011 15:02
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak