Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z konfiturą z rabarbaru Zewy
W rondelku zagrzać lekko mleko, dodać rozkruszone w palcach drożdże i wymieszać.
Następnie dodać cukier, wymieszać aby się rozpuścił.
W drugim naczyniu roztopić lekko margarynę ale tak aby była jeszcze gęsta nie całkowicie roztopiona.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać a następnie dodać rozbełtane jajka oraz zaczyn drożdżowy i margarynę.
Drewnianą łyżką połączyć składniki i zagnieść ciasto.
Oprószyć mąką i odstawić na około 20 minut.
Potem podzielić ciasto na dwie części i każdą rozwałkować na okrągłe placki.
Radełkiem lub nożem pociąć koło na 8 części na szerszym brzegu każdego z nich położyć po łyżeczce rabarbaru.
Zaczynając od szerszego brzegu zwijać ruloniki i zawijać na kształt rogalików.
Rogaliki układać na blachach z wyposażenia kuchenki wyłożonych papierem do pieczenia.
Nastawić piekarnik na 160 stopni i termoobieg i gdy się zagrzeje wstawić blachy do piekarnika.
Rogaliki piec 20 minut a po upieczeniu posypać cukrem pudrem ( jeszcze ciepłe ).