Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smarowidło pasztetowe do słoików

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe 500 g - szynka lub łopatka
wątróbka drobiowa 150 g
podgardle surowe 100 g
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 ziarenka
sól i pieprz
smalec 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Smarowidło pasztetowe do słoików

Do garnka wkładamy szynkę i podgardle, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i zalewamy wodą. Gotujemy przez około 1 - 1,5 h pod częściowym przykryciem. Na ostatnie 5 minut wrzucamy wątróbkę. Wszystko odcedzamy.
Mielimy trzykrotnie w maszynce na najmniejszym sicie. Do masy dodajemy smalec, doprawiamy pieprzem ewentualnie solą.
Powstałą masę pasztetową przekładamy do słoików - ugniatamy. Pasztet pasteryzujemy w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 40 minut.
Odstawiamy do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 20.04.2016 12:02
ciekawy przepis
Grazyna0211 20.04.2016 10:16
super smarowidło
Róża1 20.04.2016 00:11
świetny przepis !!!!!!!!!!
Renata9 19.04.2016 22:28
Bardzo smaczne smarowidło :-)
anka1988 19.04.2016 21:44
mojemu mężowi bardzo by te smarowidło zasmakowało!
MAR3STA 19.04.2016 21:43
bardzo smakowity przepis
wwwiolka 19.04.2016 21:40
Bardzo fajny przepis.
fotoviderek 19.04.2016 21:34
Nie ma jak własnoręcznie zrobione :)
IKrakowianka 19.04.2016 20:57
świetny pomysł!
kloruś 19.04.2016 20:37
chętnie bym skosztowała!
Mama niejadka 19.04.2016 20:25
Ciekawy przepis
Konczi 19.04.2016 20:04
Polecam - lubię takie smarowidła pasztetowe :) Warto się skusić :)
cukiereczek 19.04.2016 19:41
do słoików jeszcze nie robiłam a ten przepis jest bardzo ciekawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak