Mój przepis na…: Pizza z pieczarkami, salami i serem pleśniowym, odc. 37

odc. 37 Mój przepis na

Mój przepis na…: Pizza z pieczarkami, salami i serem pleśniowym, odc. 37

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • sos pomidorowy

    500 ml
  • pieczarki

    10 sztuk
  • cebula

    1 duża
  • salami

    6 plastrów
  • ser pleśniowy niebieski

    100 g
  • papryka czerwona

    2 bez skóry
  • rukola

    1 pęczek
  • pomidory suszone Smak

    6 sztuk
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • orzeszki piniowe

    1 łyżka
  • przyprawa do pizzy

    2 łyżki

Ciasto

  • mieszanka do wypieku chleba

    400 g
  • woda

    1 szklanka
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz biały Prymat

    do smaku
  • oliwa z oliwek

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    do podsypania ciasta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na…: Pizza z pieczarkami, salami i serem pleśniowym, odc. 37
Przygotuj składniki
Krok 2 - Mój przepis na…: Pizza z pieczarkami, salami i serem pleśniowym, odc. 37
Ciasto: w mikserze łączymy mąkę z letnią wodą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, dodając oliwę. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, podsypujemy mąką i dzielimy na 2 części. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką.
Krok 3 - Mój przepis na…: Pizza z pieczarkami, salami i serem pleśniowym, odc. 37
Do miseczki przekładamy rukolę, polewamy olejem z suszonych pomidorów i dodajemy kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski. Do rukoli wsypujemy podprażone orzeszki pinii oraz kapary. Posypujemy solą i mieszamy.
Krok 4 - Mój przepis na…: Pizza z pieczarkami, salami i serem pleśniowym, odc. 37
Na każdą część ciasta dajemy sos pomidorowy, a następnie plastry salami, pokrojoną w piórka cebulę, kawałki sera pleśniowego, pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w paski paprykę. Z wierzchu posypujemy obficie Przyprawą do pizzy.
Krok 5 - Mój przepis na…: Pizza z pieczarkami, salami i serem pleśniowym, odc. 37
. Pizzę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy ok. 15-20 min w 250̊C (lub ok. 5 min w 310̊C), aby pizza była chrupiąca, a boki były zrumienione. Przed podaniem pizzę posypujemy sałatką z rukoli.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat