Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój przepis na…: Pieczona gęś z jabłkami, gruszkami, cynamonem i tymiankiem, odc. 36

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mój przepis na Polsat
5.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gęś 1 wypatroszona (5 kg)
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 3 sztuki
jabłka 2 sztuki
gruszki 2 sztuki
żurawina amerykańska 2 łyżki
masło 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
Tymianek suszony Prymat do smaku
cynamon Prymat lub kardamon do smaku
chrzan żurawinowy słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Mój przepis na…: Pieczona gęś z jabłkami, gruszkami, cynamonem i tymiankiem, odc. 36

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy składniki
Krok 1 - Mój przepis na…: Pieczona gęś z jabłkami, gruszkami, cynamonem i tymiankiem, odc. 36 foto
2
Umyte, nieobrane gruszki dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Tak samo postępujemy z jabłkami. Owoce przekładamy do miski, i posypujemy obficie cynamonem.
Krok 2 - Mój przepis na…: Pieczona gęś z jabłkami, gruszkami, cynamonem i tymiankiem, odc. 36 foto
3
. Do owoców dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, plastry czosnku, sporą ilość tymianku, odrobinę chili, żurawinę oraz miód. Dodajemy do smaku sól. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Mój przepis na…: Pieczona gęś z jabłkami, gruszkami, cynamonem i tymiankiem, odc. 36 foto
4
Przygotowanym farszem napełniamy gęś, spinamy wykałaczkami lub związujemy, układamy na blaszce, posypujemy słodką czerwoną papryką, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez około 6 godzin w 160̊C.
Krok 4 - Mój przepis na…: Pieczona gęś z jabłkami, gruszkami, cynamonem i tymiankiem, odc. 36 foto
5
Tuż przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i zwiększamy temperaturę piekarnika do 250̊C, aby zrumienić gęś. Tak upieczoną gęś wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na deskę na 5 min aby odpoczęła. Kawałki gęsi podajemy z chrzanem z żurawiną.
Krok 5 - Mój przepis na…: Pieczona gęś z jabłkami, gruszkami, cynamonem i tymiankiem, odc. 36 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 06.01.2017 12:10
pięknie podana i złocista
jasiek 18.04.2016 18:44
cudnie przypieczona

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak