Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z pianką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1 szklanka
masło 200 g
żółtko jajek 6 sztuk
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 12-15 sztuk
cynamon Prymat 2 łyżeczki

Pianka bezowa

białko 6 sztuk
cukier 1 szklanka
kisiel truskawkowy 1 opakowanie
ocet 10 % 1 łyżka

Porada

Kisiel można zastąpić 2-3 łyżkami mąki ziemniaczanej

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z pianką

Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia mieszam, dodaję zimne kawałeczki masła i siekam, aż powstanie coś w rodzaju drobnej kaszki. Na końcu wbijam po jednym żółtku i cały czas siekając, by składniki ciasta połączyły się ze sobą. Ciasto dzielę na dwie, blaszkę o wym 24x36 cm wykładam papierem do pieczenia i rozwałkowuję na jej spód jedną część ciasta, wstawiam do lodówki na ok. 30 min, by się schłodziło.
W tym czasie jabłka obieram ze skórki i kroję na cieniutkie plasterki. Przekłada do dużej miski, posypuję cynamonem i delikatnie mieszam .
Jabłka wykładam na spód ciasta, który wcześniej podsypuję kaszą jaglaną ( możecie użyć bułki tartej :)i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok 20-25 min.
Gdy ciasto znajduje się w piekarniku, ja ubijam białka na sztywną pianę dodając porcjami cukier, następnie wsypuję kisiel, a na końcu wlewam ocet. Bezę wykładam na podpieczone ciasto, zapiekam przez 10-12 min, zmniejszam temperaturę piekarnika do 150°C i piekę kolejne 10-12 min. Ponownie wyjmuję ciasto, ścieram pozostałe kruche ciasto na wierzch bezy, zwiększam temperaturę do 200°C i wstawiam jeszcze na ok 10 min. Gotowe odstawiam by wystygło.
Powinnam była je posypać cukrem pudrem by ładniej wyglądało, ale odpuściłam sobie tę cześć, gdyż jak dla mnie ciasto wyszło dość słodkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 18.04.2016 13:38
Bardzo apetyczne ciasto :)
Grazyna0211 18.04.2016 12:45
wspaniałe ciasto
Krzysztof15 18.04.2016 06:18
pyszne ciacho
wwwiolka 17.04.2016 22:16
Bardzo fajny przepis.
Wafelek2601 17.04.2016 20:23
Super do kawy
Marta1986 17.04.2016 20:19
super przepis
halina17 17.04.2016 20:00
Smaczne ciasto.
fotoviderek 17.04.2016 19:33
Świetne ciacho :)
ania2610 17.04.2016 19:19
pyszny - idealna pianka!
Urszula Świeca 17.04.2016 17:20
Świetne ciastko.))
Renataj 17.04.2016 15:27
Wspaniale i apetycznie się prezentuje:)
KORAL 17.04.2016 15:08
Pyszne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak