Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto rabarbarowo - brzoskwiniowe na mące pełnoziarnistej

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pełnoziarnista pszenna 2 szklanki
cukier trzcinowy 1/2 szklanki
masło 200 g
żółtko jajek 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo

Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

Piana

białko 4 sztuki
sól 1 szczypta
galaretka wiśniowa 1 opakowanie

Owoce

rabarbar 8 dużych łodyg
brzoskwinie w puszce 1 cała puszka
cukier 2 łyżki do rabarbaru

Porada

Brzoskwinie z puszki w cieście są słodkie, natomiast rabarbar raczej kwaskowaty. Jednak razem bardzo dobrze smakują. Jeśli ktoś lubi słodsze ciasto, to można dodać więcej cukru.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto rabarbarowo - brzoskwiniowe na mące pełnoziarnistej

Kroki postępowania

1
Obrać rabarbar ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki i zasypać cukrem, odstawić.
Krok 1 - Kruche ciasto rabarbarowo - brzoskwiniowe na mące pełnoziarnistej foto
2
Do miski wsypać mąkę pszenną pełnoziarnistą, dosypać cukier trzcinowy, masło pokroić na mniejsze części, wbić żółtka oraz wsypać proszek do pieczenia.
Krok 2 - Kruche ciasto rabarbarowo - brzoskwiniowe na mące pełnoziarnistej foto
3
Wyrobić na jednolitą masę i schłodzić w lodówce.
Krok 3 - Kruche ciasto rabarbarowo - brzoskwiniowe na mące pełnoziarnistej foto
4
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a na papier rozłożyć 2/3 ciasta. Podpiec w piekarniku przez 15 - 20 minut w 180 stopniach C.
Krok 4 - Kruche ciasto rabarbarowo - brzoskwiniowe na mące pełnoziarnistej foto
5
Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodać galaretkę wiśniową i troszkę zmiksować.
Krok 5 - Kruche ciasto rabarbarowo - brzoskwiniowe na mące pełnoziarnistej foto
6
Upieczony i chłodny spód posypać bułką tartą. Poukładać połówki brzoskwiń oraz wyłożyć rabarbar odsączony z nadmiaru soku.
Krok 6 - Kruche ciasto rabarbarowo - brzoskwiniowe na mące pełnoziarnistej foto
7
Rozłożyć pianę na owoce.
Krok 7 - Kruche ciasto rabarbarowo - brzoskwiniowe na mące pełnoziarnistej foto
8
Na pianę poskubać resztę ciasta.
Krok 8 - Kruche ciasto rabarbarowo - brzoskwiniowe na mące pełnoziarnistej foto
9
Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 50 minut.
Krok 9 - Kruche ciasto rabarbarowo - brzoskwiniowe na mące pełnoziarnistej foto
10
Chłodne ciasto obsypać cukrem pudrem. Smacznego !
Krok 10 - Kruche ciasto rabarbarowo - brzoskwiniowe na mące pełnoziarnistej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 19.04.2016 21:37
Narobiłaś mi smak :)
fotoviderek 17.04.2016 19:34
Fajne ciacho :)
w mojej kuchni 17.04.2016 15:57
same smakołyki deserowe
KORAL 17.04.2016 15:12
Smaczne ciasto :)
Franciszek 17.04.2016 12:53
dobre ciasto
Janina 17.04.2016 11:34
Zapachniało wiosną;))
Małgorzata92 17.04.2016 09:05
Fajne ciasto :)
Czyki 17.04.2016 08:33
Cudownie smaczne ciasto :) bardzo chętnie się poczęstuję:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak