Kruche ciasto rabarbarowo - brzoskwiniowe na mące pełnoziarnistej

Kruche ciasto rabarbarowo - brzoskwiniowe na mące pełnoziarnistej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche

  • mąka pełnoziarnista

    pszenna 2 szklanki
  • cukier trzcinowy

    1/2 szklanki
  • masło

    200 g
  • żółtka

    4 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Dodatkowo

  • bułka tarta

    1 łyżka

Piana

  • białka

    4 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • galaretka wiśniowa

    1 opakowanie

Owoce

  • rabarbar

    8 dużych łodyg
  • brzoskwinie w puszce

    1 cała puszka
  • cukier

    2 łyżki do rabarbaru
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kruche ciasto rabarbarowo - brzoskwiniowe na mące pełnoziarnistej
Obrać rabarbar ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki i zasypać cukrem, odstawić.
Krok 2 - Kruche ciasto rabarbarowo - brzoskwiniowe na mące pełnoziarnistej
Do miski wsypać mąkę pszenną pełnoziarnistą, dosypać cukier trzcinowy, masło pokroić na mniejsze części, wbić żółtka oraz wsypać proszek do pieczenia.
Krok 3 - Kruche ciasto rabarbarowo - brzoskwiniowe na mące pełnoziarnistej
Wyrobić na jednolitą masę i schłodzić w lodówce.
Krok 4 - Kruche ciasto rabarbarowo - brzoskwiniowe na mące pełnoziarnistej
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a na papier rozłożyć 2/3 ciasta. Podpiec w piekarniku przez 15 - 20 minut w 180 stopniach C.
Krok 5 - Kruche ciasto rabarbarowo - brzoskwiniowe na mące pełnoziarnistej
Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodać galaretkę wiśniową i troszkę zmiksować.
Krok 6 - Kruche ciasto rabarbarowo - brzoskwiniowe na mące pełnoziarnistej
Upieczony i chłodny spód posypać bułką tartą. Poukładać połówki brzoskwiń oraz wyłożyć rabarbar odsączony z nadmiaru soku.
Krok 7 - Kruche ciasto rabarbarowo - brzoskwiniowe na mące pełnoziarnistej
Rozłożyć pianę na owoce.
Krok 8 - Kruche ciasto rabarbarowo - brzoskwiniowe na mące pełnoziarnistej
Na pianę poskubać resztę ciasta.
Krok 9 - Kruche ciasto rabarbarowo - brzoskwiniowe na mące pełnoziarnistej
Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 50 minut.
Krok 10 - Kruche ciasto rabarbarowo - brzoskwiniowe na mące pełnoziarnistej
Chłodne ciasto obsypać cukrem pudrem. Smacznego !
Renata9
Brzoskwinie z puszki w cieście są słodkie, natomiast rabarbar raczej kwaskowaty. Jednak razem bardzo dobrze smakują. Jeśli ktoś lubi słodsze ciasto, to można dodać więcej cukru.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adelajda

19.04.2016 21:37
Narobiłaś mi smak :)

fotoviderek

17.04.2016 19:34
Fajne ciacho :)

w mojej kuchni

17.04.2016 15:57
same smakołyki deserowe

KORAL

17.04.2016 15:12
Smaczne ciasto :)

Franciszek

17.04.2016 12:53
dobre ciasto

Janina

17.04.2016 11:34
Zapachniało wiosną;))

Małgorzata92

17.04.2016 09:05
Fajne ciasto :)

Czyki

17.04.2016 08:33
Cudownie smaczne ciasto :) bardzo chętnie się poczęstuję:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat