Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto smoczy owoc

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Biszkopt 2 szt ( 25 x 40 )

jajko 2 x 5 szt
budyń malinowy 2 szt
mąka 2 x 5 łyżek
proszek do pieczenia 2 x 1 łyżeczka
cukier 2 x 1 szklanka
barwnik rozowy

krem chia

mleko 300 ml
nasiona chia 3 łyżki
jogurt grecki 800 g
cukier puder 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki

krem różowy

mleko w proszku 1 szkl
mleko 70 ml
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
masło 125 g
barwnik rozowy

dodatkowo

lukier biały
zielony barwnik

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto smoczy owoc


Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Budyń z mąką i proszkiem przesiewamy. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Pod koniec dokładamy odrobinę różowego barwnika aby wzmocnić kolor. Ciasto przelewamy do dużej, prostokątnej formy i pieczemy około 2o minut w 180 stopniach.

W ten sam sposób przygotowujemy drugi biszkopt.

Nasiona chia wsypujemy do odmierzonej ilości mleka. Dokładnie mieszamy aby nie przykleiły się do naczynia. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce aby napęczniały. Najlepiej przygotować je poprzedniego dnia.

Jogurt ubijamy z cukrem pudrem i waniliowym. Wlewamy powstały puding z nasion chia. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody.

Kiedy napęcznieję, podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Łączymy z pozostałymi składnikami.

Jeden biszkopt wkładamy ponownie do blaszki. Zabezpieczmy brzegi folią aluminiową aby nic nie wyciekało. Wlewamy krem chia, nakładamy drugi biszkopt i wstawiamy ciasto do lodówki.

Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Studzimy. Miękkie masło ubijamy mikserem. Stopniowo i na przemian wlewamy mleko z cukrem i dosypujemy po łyżce mleka w proszku. Na koniec dodajemy tyle barwnika aby uzyskać kolor podobny do biszkoptu.

Gotowy krem wykładamy na ciasto. Wygładzamy go a następnie końcówką noża delikatnie uderzamy aby powstał efekt łusek.

Użyłam gotowego lukru ale można oczywiście przygotować niewielką ilość samemu. Zabarwiamy go na zielono. Za pomocą wykałaczki nakładamy na końcówki łusek. Niecierpliwy polecam ominąć ten etap.

Gotowe ciasto wstawiamy ponownie do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 26.04.2016 11:04
fajne ciasteczko
iziona 20.04.2016 19:24
Ja jestem cierpliwa, ale dla moich łasuchów szkoda czasu bo z łuską czy bez zjedzą, a ciasto fajnie się prezentuje
sammakko 19.04.2016 21:53
Dziękuje jeszcze raz :) Smocze łuski to dekoracja dla cierpliwych ;)
benka 19.04.2016 19:01
Musi mieć ciekawy smak i zachwyca wyglądem :)
MałaMi89 19.04.2016 19:01
I fantastycznie wygląda! Ale.. nie wiem czy miałabym cierpliwość na te smocze "łuski" :D
krokus 19.04.2016 12:36
Wygląda obłednie, z chęcia bym zjadła
Grazyna0211 19.04.2016 09:35
kolorowe ciasto
Małgorzata Pin 19.04.2016 09:18
Piękny, idealny, smakowity.
IZABELA29 19.04.2016 08:35
cudna nazwa i efekt koncowy
sammakko 18.04.2016 22:45
Bardzo dziękuję, jest naprawdę smaczne :)
pestka 18.04.2016 21:37
wspaniały deser
Stenka 18.04.2016 19:09
ładnie wygląda
Renataj 18.04.2016 19:06
Pięknie się prezentuje:)
Marta1986 18.04.2016 18:48
pyszne ciasto
cukiereczek 18.04.2016 18:47
piękny kolor wyjątkowe ciasto
ania2610 18.04.2016 18:37
bardzo ciekawe ciasto, cudne kolory!
adelajda 18.04.2016 18:37
Piękne ciasto :)
mikrusiak 18.04.2016 18:29
super kolorki :) pomysł też extra :)
IKrakowianka 18.04.2016 18:09
wygląda pięknie!
mirosława4 18.04.2016 17:40
apetycznie wygląda , aż chce się zjeść :)
Wafelek2601 18.04.2016 17:00
Bardzo smaczne ciasto
noninka77 18.04.2016 16:23
Piękny kolorek :)
bryndzia93 18.04.2016 16:06
Ładny kolor ciasta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak