Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z soczewicą czerwoną

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

składniki na ciasto

mąka pszenna 1 szklanka
mąka krupczatka 1/2 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
olej 1 łyżeczka
jajko 1 szt
gorąca woda 1/2 szklanki
woda 3 litry

farsz

soczewica czerwona 1/2 szklanki
cebula 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
masło klarowane 1 łyżka
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
woda 700 ml

okrasa

cebula 1 szt
masło 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z soczewicą czerwoną

Kroki postępowania

1
Soczewicę opłukać i ugotować w wodzie z dodatkiem odrobiny soli około 15 minut.
Krok 1 - Pierogi z soczewicą czerwoną foto
2
Osączyć na sicie.
Krok 2 - Pierogi z soczewicą czerwoną foto
3
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle dodać czosnek pokrojony drobniutko.
Krok 3 - Pierogi z soczewicą czerwoną foto
4
Dodać ugotowaną soczewicę ,przyprawić pieprzem , przyprawą kucharek, i majerankiem, wymieszać i ostudzić .
Krok 4 - Pierogi z soczewicą czerwoną foto
5
Wyrobić ciasto na pierogi z mąki ,jajka, szczypty soli i gorącej wody ,odrobiny oleju.
Krok 5 - Pierogi z soczewicą czerwoną foto
6
Rozwałkować i wykrawać krążki.
Krok 6 - Pierogi z soczewicą czerwoną foto
7
Nakładać przygotowany farsz na środek krążka
Krok 7 - Pierogi z soczewicą czerwoną foto
8
Przykładać drugim krążkiem i zlepić dokładnie dookoła.
Krok 8 - Pierogi z soczewicą czerwoną foto
9
Zrobić wzorki widelcem
Krok 9 - Pierogi z soczewicą czerwoną foto
10
Gotowe wrzucać na wrzącą wodę i gotować 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię .
Krok 10 - Pierogi z soczewicą czerwoną foto
11
Okrasić cebulką zeszklona na maśle.
Krok 11 - Pierogi z soczewicą czerwoną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania321 16.04.2016 12:11
Ciekawy przepis :)
Lis 16.04.2016 11:32
Smakowite:)
Adamorek 16.04.2016 11:27
muszę wypróbować nowy farsz
gosia56 16.04.2016 09:57
bardzo lubię takie pierogi ale jeszcze do tego kiszona kapusta
Iwusia 15.04.2016 23:46
nie przepadam za takimi, ale prezentują się wspaniale :) ja jestem maniaczką pierogów na słodko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak