Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowo-wiśniowy sernik

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

KAKAOWY SPÓD

mąka 14 dag
cukier puder 5 dag
masło 8 dag
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki
żółtko jajek 2 sztuki
kakao 1 łyżka

CZEKOLADOWY SER

ser biały 1,2 kg, 3x mielony
masło 3/4 kostki
cukier puder 18 dag
jajko 7 sztuk
biała czekolada 150 gram
budyń waniliowy 1,5 opakowania
mleko 2-3 łyżki

WYKOŃCZENIE

wiśnie w syropie 1 słoik
czekolada gorzka 1 sztuka
czekolada mleczna 1 sztuka
biała czekolada 0,5 sztuki
masło 5 dag
mleko 1 łyżka
wiśnie kandyzowane do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowo-wiśniowy sernik

Kroki postępowania

1
SPÓD: Składniki kakaowego spodu wykładamy na stolnicę. Zagniatamy z nich energicznie ciasto. Gotowe wałkujemy na okrąg i wykładamy nim spód tortownicy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
Krok 1 - Czekoladowo-wiśniowy sernik foto
2
SER: Białka oddzielamy od żółtek. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka.
W malakserze ucieramy masło , cukier puder, żółtka i ser. Całość miksujemy, by masa była puszysta i jednolita (około 10 minut). Pod koniec ucierania dodajemy rozpuszczoną czekoladę. W dalszej kolejności dodajemy budyń z proszkiem do pieczenia.
Krok 2 - Czekoladowo-wiśniowy sernik foto
3
W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Tak przygotowaną łączymy z masą serową.
Krok 3 - Czekoladowo-wiśniowy sernik foto
4
Gotowy ser wylewamy to ciasto kruche. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go ok 60-70 minut w 180˚C.
Upieczony dokładnie studzimy. Po przestudzeniu delikatnie ścinamy z niego zrumienioną skórkę.
Krok 4 - Czekoladowo-wiśniowy sernik foto
5
WYKOŃCZENIE:Wiśnie dokładnie odsączamy z syropu. Czekoladę mleczną i gorzką łamiemy ma mniejsze części. Połamaną rozpuszczamy na wolnym ogniu z dodatkiem masła. Do rozpuszczonej i lekko przestudzonej czekolady dodajemy odsączone wiśnie. Delikatnie łączymy je z czekoladą i wykładamy na upieczony wcześniej sernik. Po wyłożeniu ciasto odstawiamy do chłodu by polewa zastygła.
Zastygniętą czekoladę z wiśniami dodatkowo dekorujemy białą czekoladą, wcześniej rozpuszczoną z łyżką mleka. Całość dekorujemy wiśniami kandyzowanymi.
Krok 5 - Czekoladowo-wiśniowy sernik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 16.04.2017 07:50
pyszne smaki ekstra sernik
Ilona_eS 19.11.2016 12:18
wygląda cudnie :)
Patrycja33 24.08.2016 12:22
wspanialy sernik az slinka leci !
Ela15 10.05.2016 17:01
bardzo dobry
bartek8585 04.05.2016 18:19
i ja! Wygląda znakomicie!
gusia1000 18.04.2016 20:38
Smaczny sernik.
iziona 16.04.2016 18:28
Przepiękny, wprost cudny :)
Urszula Świeca 16.04.2016 17:42
Wspaniały.))
Wacław 16.04.2016 09:42
wspaniały sernik na 5 :-)
Ola1984 16.04.2016 08:38
Świetne połączenie smaków :)
Agnieszka-87-25 16.04.2016 07:30
bardzo ładny
Krzysztof15 16.04.2016 06:50
pyszny serniczek
IKrakowianka 15.04.2016 22:22
bardzo smakowicie wygląda
Ada-Gaba 15.04.2016 22:20
super serniczek
Wafelek2601 15.04.2016 21:44
Super do kawy
Mama niejadka 15.04.2016 21:34
Pyszny serniczek
KORAL 15.04.2016 20:49
Świetny sernik, ja też lubię na ciemnym cieście :)
as28 15.04.2016 20:47
super serniczek
noninka77 15.04.2016 19:57
Bajeczny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak