Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowo- kajmakowy mazurek

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

MAKOWE CIASTO

białko 1 szklanka
cukier 1 szklanka
mak 1 szklanka, suchy
mąka 1 szklanka
masło 125 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta

DODATKOWO

herbatniki duża paczka
masa krówkowa 1,5 opakowania
bakalie do dekoracji
czekolada mleczna do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Makowo- kajmakowy mazurek

Kroki postępowania

1
CIASTO MAKOWE: Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę, proszek do pieczenia oraz mak łączymy ze sobą.
Krok 1 - Makowo- kajmakowy mazurek foto
2
Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier.
Krok 2 - Makowo- kajmakowy mazurek foto
3
Gdy ten się rozpuści dodajemy sypkie składniki i wlewamy tłuszcz. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Makowy spód pieczemy około 30 minut w 180°C.
Upieczony studzimy.
Krok 3 - Makowo- kajmakowy mazurek foto
4
Na upieczony spód wykładamy 1/3 kajmaku. Przykrywamy go herbatnikami. Herbatniki także smarujemy porcją kajmaku (1/3). Ponownie przykrywamy herbatnikami. Wierzch wykańczamy ostatnią częścią masy kajmakowej (1/3).
Krok 4 - Makowo- kajmakowy mazurek foto
5
Mazurek dowolnie dekorujemy. Brzegi wykończyłam połówkami orzechów włoskich. Kwiaty wykonane są z moreli i płatków migdałowych, a napis z rozpuszczonej czekolady. Gotowe.
Krok 5 - Makowo- kajmakowy mazurek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 24.08.2016 12:21
wyglada wspaniale!
gusia1000 18.04.2016 20:37
Bardzo dobry mazurek.
Maridka19 16.04.2016 09:18
Wow ale piękny mazurek :)
Ada-Gaba 15.04.2016 22:22
wspaniały i pięknie ozdobiony

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak