Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z kurczakiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szkl
pierś z kurczka podwójna
udko 1 szt
włoszczyzna
cebula 0,5 szt
wino białe wytrawne 3/4 szkl
oliwa 2 łyżki
kurkuma szczypta
bulion drobiowy 400 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
zielony groszek pół puszki
papryka czerwona 0,5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z kurczakiem

Udko włożyć do garnka, zalać 3 szklankami wody, dodać włoszczyznę i ugotować.
Ugotowane udko wyjąc i ostudzić, bulion przecedzić .. Pierś pokroić w kostkę posypać przyprawą do kurczaka i przyrumienić szybko na łyżce oliwy dodając oddzielone od kości i pokrojone udko.
Na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulkę, wsypać ryż i po kilku minutach zalać zalać ciepłym winem , wymieszać, po ok 3-4 minutach dolewać gorący rosół, dodać kurkumę i ciągle mieszając aż ryż wchłonie płyny i będzie półmiękki.
Przyrumienione mięso dodać do ryżu po czym dodawać resztę składników, paprykę pokrojoną w paseczki i groszek oraz przyprawy..wszystko jeszcze trochę pogotować ciągle mieszając ..

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela/bella81 10.02.2011 09:39
apetyczny wygląd, ciekawy przepis :)
ewasylwia 28.09.2010 10:29
Dobre jedzonko
Małgorzata113 23.08.2010 09:28
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak