Risotto z kurczakiem

Risotto z kurczakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    1 szkl
  • pierś z kurczka

    podwójna
  • udko

    1 szt
  • włoszczyzna

  • cebula

    0,5 szt
  • wino białe wytrawne

    3/4 szkl
  • oliwa

    2 łyżki
  • kurkuma

    szczypta
  • bulion drobiowy

    400 ml
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • zielony groszek

    pół puszki
  • papryka czerwona

    0,5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udko włożyć do garnka, zalać 3 szklankami wody, dodać włoszczyznę i ugotować.
Ugotowane udko wyjąc i ostudzić, bulion przecedzić .. Pierś pokroić w kostkę posypać przyprawą do kurczaka i przyrumienić szybko na łyżce oliwy dodając oddzielone od kości i pokrojone udko.
Na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulkę, wsypać ryż i po kilku minutach zalać zalać ciepłym winem , wymieszać, po ok 3-4 minutach dolewać gorący rosół, dodać kurkumę i ciągle mieszając aż ryż wchłonie płyny i będzie półmiękki.
Przyrumienione mięso dodać do ryżu po czym dodawać resztę składników, paprykę pokrojoną w paseczki i groszek oraz przyprawy..wszystko jeszcze trochę pogotować ciągle mieszając ..

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Izabela/bella81

10.02.2011 09:39
apetyczny wygląd, ciekawy przepis :)

ewasylwia

28.09.2010 10:29
Dobre jedzonko

Małgorzata113

23.08.2010 09:28
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat