Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto maślano-cytrynowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
cukier 3/4 szklanki
jajko 2 sztuki
śmietana 30% 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
sok z cytryny 1/2 szklanki
jeżyny 1 garść

Porada

Można też polać lukrem ;)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto maślano-cytrynowe

Masło rozpuścić, dodać jajka i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Wsypać cukier i mieszać, aż wszystko się połączy, a masa nieco pojaśnieje.
Dodać ubitą na sztywno śmietanę i ponownie zamieszać.
Następnie dodać składniki sypkie.

Wszystkie składniki wymieszać za pomocą trzepaczki (dodając sok z cytryny na samym końcu) i od razu przełożyć przygotowane ciasto do podłużnej formy do pieczenia.
Na wierzchu ułożyć jeżyny. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 45 - 55 minut.
Temperatura pieczenia: 190 C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 19.04.2016 08:47
łatwy i fajny przepis
mysza75 13.04.2016 10:05
fajne ciasto do kawy
Krystyna32 13.04.2016 08:12
smaczne ciasto
Krzysztof15 13.04.2016 06:36
pyszne ciacho
gosia1988 12.04.2016 21:46
Smakowicie wygląda
Mama niejadka 12.04.2016 21:43
Pyszne ciasto
endzi
endzi 12.04.2016 21:20
Wyglada smacznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak