Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Walentynkowe trufle

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka 200 gram
czekolada mleczna 50 gram
śmietana 30% 110 gram
masło 55 gram
cukier puder 50 gram
likier kawowy 30 ml
kakao do posypania

Porada

Trufle to deser idealny na każdą okazje. Z okazji walentynek przybrały u mnie kształt serca!

Przepis i sposób przygotowania na: Walentynkowe trufle

Kroki postępowania

1
Śmietankę przelewamy do garnuszka. Dodajemy do niej połamaną czekoladę, masło oraz cukier puder. Tak przygotowane składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej masy dodajemy likier. Płynną masę truflową odstawiamy na kilka godzin do zastygnięcia (np. na noc). Najlepiej by znajdowała się ona w naczyniu o płaskim dnie. Masa powinna być rozlana na wysokość około 1,5 cm ( by potem było łatwo wycinać serca).
Krok 1 - Walentynkowe trufle foto
2
Zastygnięty truflowy blok wyjmujemy na deseczkę. Aby łatwo wyszedł delikatnie podgrzewamy dno garnuszka, a brzegi masy oddzielamy nożem.
Krok 2 - Walentynkowe trufle foto
3
Z otrzymanego bloku wycinamy za pomocą foremki serca. Powstałe „okrawki” formujemy w kule truflowe lub napełniamy nimi foremkę, dokładnie ugniatając i wyciskamy serca.
Krok 3 - Walentynkowe trufle foto
4
Powstałe trufle obtaczamy z kakao. Gotowe serca przechowujemy w chłodzie.
Krok 4 - Walentynkowe trufle foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joannaa24 12.04.2016 21:16
Super pomysł ;)
Róża1 12.04.2016 21:00
urocze serduszka :-)
bryndzia93 12.04.2016 20:53
Słodkie serduszka :)
Stenka 12.04.2016 19:44
dobre słodkości
olkaaa 12.04.2016 19:15
Ładnie wyglądają
gusia1000 12.04.2016 19:03
super słodkość.
krokus 12.04.2016 18:12
fajny przepis
iziona 12.04.2016 17:00
Urocze :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak