Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwony barszczyk z fasolą

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czerwonych buraków 5
marchewki 3
pietruszka 1
selera 1/4
fasoli szparagowej białej 15 dag
jabłko kwaśne 1
rosołowa porcja
czosnku ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwony barszczyk z fasolą

Porcję rosołową oczyścić, umyć i osuszyć. Przełożyć do garnka. Dodać kilka ziaren ziela angielskiego, kolorowego pieprzu, trzy laurowe liście i zalać 2,5 l zimnej wody. Postawić garnek na małym ogniu i gotować. Po kilku minutach zdjąć z wierzchu pianę. Dodać obrane warzywa: marchew, selera i pietruszkę. Umyta natkę pietruszki i selera, liście pora i lubczyku przewiązać nicią i dodać do gotującego się wywaru mięsnego. Przyprawić do smaku sola i mielonym pieprzem. Gotować, aż mięso i warzywa będą miękkie. Wywar odcedzić.

Buraki obrać, cztery z nich zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do wywaru mięsno-warzywnego. Dodać obrane i pokrojone na cząstki jabłko, rozgnieciony ząbek czosnku, fasolę pokrojoną na części oraz majeranek. Gotować około 15-20 minut i zdjąć z ognia. Wystudzić i dodać startego na tarce surowego buraka w celu uzyskania głębokiego, czerwonego koloru. Wyłowić cząstki fasoli i odstawić na około 4 godziny. Po tym czasie przecedzić. Dodać wyłowiona fasolę, podgrzać i podawać. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 17.07.2012 20:43
pycha
Smakosz6 10.11.2011 10:14
mniam
ilka_86 28.07.2011 09:22
fajna potrawa
Edyta38 17.07.2011 23:28
extra z fasola nie robilam
Mati13 27.01.2011 14:44
ładnie wyglada:)
pawel007 18.10.2010 21:55
ciekawy przepis.
Dorota71 27.09.2010 12:25
mniam mniam
pawel6 23.08.2010 14:39
Zjadł takiego barszczyku...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak