Czerwony barszczyk z fasolą

Czerwony barszczyk z fasolą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czerwonych buraków

    5
  • marchewki

    3
  • pietruszka

    1
  • selera

    1/4
  • fasoli szparagowej białej

    15 dag
  • jabłko kwaśne

    1
  • rosołowa

    porcja
  • czosnku

    ząbek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Porcję rosołową oczyścić, umyć i osuszyć. Przełożyć do garnka. Dodać kilka ziaren ziela angielskiego, kolorowego pieprzu, trzy laurowe liście i zalać 2,5 l zimnej wody. Postawić garnek na małym ogniu i gotować. Po kilku minutach zdjąć z wierzchu pianę. Dodać obrane warzywa: marchew, selera i pietruszkę. Umyta natkę pietruszki i selera, liście pora i lubczyku przewiązać nicią i dodać do gotującego się wywaru mięsnego. Przyprawić do smaku sola i mielonym pieprzem. Gotować, aż mięso i warzywa będą miękkie. Wywar odcedzić.

Buraki obrać, cztery z nich zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do wywaru mięsno-warzywnego. Dodać obrane i pokrojone na cząstki jabłko, rozgnieciony ząbek czosnku, fasolę pokrojoną na części oraz majeranek. Gotować około 15-20 minut i zdjąć z ognia. Wystudzić i dodać startego na tarce surowego buraka w celu uzyskania głębokiego, czerwonego koloru. Wyłowić cząstki fasoli i odstawić na około 4 godziny. Po tym czasie przecedzić. Dodać wyłowiona fasolę, podgrzać i podawać. Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Małgorzata106

17.07.2012 20:43
pycha

Smakosz6

10.11.2011 10:14
mniam

ilka_86

28.07.2011 09:22
fajna potrawa

Edyta38

17.07.2011 23:28
extra z fasola nie robilam

Mati13

27.01.2011 14:44
ładnie wyglada:)

pawel007

18.10.2010 21:55
ciekawy przepis.

Dorota71

27.09.2010 12:25
mniam mniam

pawel6

23.08.2010 14:39
Zjadł takiego barszczyku...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat