Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka tortowa 230 g
drożdże suche 8 g
mleko 250 ml
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
masło 115 g
jajko 1 szt
mąka pełnoziarnista 100 g

Składniki na nadzienie

pieczarki 150 g
cebula 1-2 szt
papryka czerwona 1/2 szt
ząbki czosnku 1-2 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
masło 1 łyżka
majeranek 1 łyżka
mozzarella 100 g

Dodatkowo

mleko 4-5 łyżek
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Przygotowanie ciasta:
Drożdże mieszamy z mąką tortową, solą i cukrem. Mleko podgrzewamy z masłem (masło ma się rozpuścić) i dodajemy do mąki. Na koniec dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto – ok. 4 minut. Pod koniec dodajemy mąkę pełnoziarnistą.

Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i wyrabiamy ok. 5 minut. Następnie formujemy z ciasta kulę i przekładamy do miski posmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami foto
2
Przygotowanie nadzienia:
Na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy kilka minut. Do pieczarek dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażamy aż płyn odparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy aż nadzienie wystygnie. Do zimnego farszu dodajemy startą mozzarellę. Mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Krok 2 - Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami foto
3
Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut.

Od ciasta odrywamy niewielkie fragmenty, z których formujemy okrągłe placki (najlepiej robić to oprószonymi mąką rękami). Do środka nakładamy po 1 łyżce farszu i formujemy okrągłe bułeczki.
Krok 3 - Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami foto
4
Ja bułeczki piekę w metalowej formie do pieczenia muffinek. Wgłębienia smaruję masłem i do każdego wkładam po jednej bułeczce. Formę z bułeczkami przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie bułeczki smarujemy mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25-35 minut.

Bułki studzimy na kratce.
Krok 4 - Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paulette17 14.04.2016 10:02
Cały czas zaskakujesz mnie pomysłami i pięknymi zdjęciami ! :)
Barbara13 13.04.2016 21:57
Rewelacyjne bułeczki
Alex_M 13.04.2016 06:17
dobre buły
Mama niejadka 12.04.2016 21:45
Super bułeczki
halina17 12.04.2016 20:45
Dobre bułeczki :)
Wiktoria29 12.04.2016 20:33
fajny pomysł
Kolorowa 12.04.2016 19:46
Ale super wyglądają !
Konczi 12.04.2016 19:00
fantastyczny przepis dla mnie na 5 :)
Ania321 12.04.2016 18:43
Ciekawy przepis :)
ania2610 12.04.2016 18:22
pycha - są wspaniałe i jeszcze z takim nadzieniem
2milutka 12.04.2016 17:21
Rewelacyjne !!!!!
MałaMi89 12.04.2016 17:00
Pięknie wyrośnięte i na pewno smaczne! :)
iziona 12.04.2016 16:57
Bardzo fajne bułeczki :)
Janina 12.04.2016 16:15
Super smaki;)
cukiereczek 12.04.2016 14:00
Rewelacyjne
Aleksandra/Olcia 12.04.2016 13:46
super,można zapakować na drugie śniadanie do pracy czy szkoły
slodkieniebo 12.04.2016 12:51
Pyszne bułeczki :)
Urszula Świeca 12.04.2016 12:37
Smaczne bułeczki.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak