Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledź z rodzynkami i migdałami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety śledziowe 500 gramów
cebula 4 sztuki
rodzynki 100 gramów
migdały 50 gramów
cytryna 1/2 sztuki
cukier 2 łyżeczki
olej 3/4 szklanki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
koncentrat pomidorowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Śledź z rodzynkami i migdałami

Filety pokroić na mniejsze kawałki. Cebule w półtalarki. Rodzynki zalać gorącą wodą na kilka minut, po czym odcedzić. Migdały przekroić na pół.

Cebulę zeszklić na dwóch łyżkach oliwy. Oprószyć solą. Dodać koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, cukier, odcedzone rodzynki i migdały. Podsmażyć krótką chwilkę. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

W słoiku układać na przemian cebule i śledzie, zalać olejem. Zamknąć i przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi dzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 11.04.2016 15:28
wspaniałe śledziki
Malinka 11.04.2016 09:39
Świetna alternatywa dla śledzia :)
Motorek 10.04.2016 19:44
fajny przepis
sezamek 10.04.2016 17:44
Super , lubię takie połączenia :)
Ola1984 10.04.2016 17:39
Robię podobne śledziki ale z dodatkiem jabłka. Są pyszne. Twoje wyglądają na smakowite.
agaK. 10.04.2016 17:15
Te smaki są fajne, posmakowały by mi:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak