Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z kremem migdałowym i jabłkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka krupczatka 150 g
mąka owsiana 100 g
masło 150 g
sól szczypta
cukier 2 łyżki
słonecznik łuskany 15 g
płatki migdałowe 15 g
orzechy włoskie 100 g

Krem

mąka 2 łyżki
masło 100 g
migdały zmielone 100 g
cukier 60 g
jabłka 4-5 sztuk
jajko 2
cynamon Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kremem migdałowym i jabłkami

150g masła pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. Połączyć z resztą składników na ciasto i zagnieść ciasto. Ciasto jest bardzo kruche i żeby ciasto połączyć trzeba uzbroić się w cierpliwość. Ciasto wykładamy na okrągłą blaszkę i wstawiamy do lodówki na 40 min. W tym czasie przygotowujemy masę. Masło utrzeć z cukrem i nadal ucierając dodać jajka, mąkę i zmielone migdały. Wyjąć ciasto z lodówki, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy 15 minut. Na wystudzone ciasto smarujemy krem. Jabłka kroimy w księżyce i układamy na kremie. Posypujemy wierzch cynamonem i pieczemy przez 35 minut aż boki ciasta się zarumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 10.04.2016 17:38
Fajna , smaczna tarta :)
Lis 10.04.2016 16:01
Smakowite ciacho:)
adelajda 10.04.2016 15:05
Uwielbiam tarty :)
ilka01 10.04.2016 15:02
wygada super :)
Futka 10.04.2016 13:28
Bardzo apetyczna tarta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak