Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło 1/2 kostki
woda 1 szklanka
mąka pszenna 2/3 szklanki
kakao 1/3 szklanki
sól szczypta
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
jajko 5 sztuk

Krem

śmietana kremówka 400 ml
serek mascarpone 25 dag
truskawki 1 szklanki
likier truskawkowy 60 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
cukier puder 3 łyżki
polewa czekoladowa do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą

Kroki postępowania

1
Ciasto: Masło zagotowujemy ze szklanką wody, do gotującej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, ucieramy drewnianą pałką cały czas gotując aż masa zacznie odchodzić od ścianek, zestawiamy z ognia do całkowitego wystygnięcia.
Krok 1 - Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą foto
2
Do zimnej masy wbijamy po jednym jajku, kolejne dodając, gdy pierwsze dobrze się połączy, wsypujemy proszek, miksujemy.
Krok 2 - Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą foto
3
Ciasto dzielimy na dwie części. Dwie jednakowe blaszki wykładamy papierem do pieczenia, rozsmarowujemy ciasto, wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 20 minut, należy pamiętać, aby w trakcie nie otwierać drzwiczek, bo ciasto nam opadnie. Po upieczeniu studzimy.
Krok 3 - Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą foto
4
Krem: Truskawki rozmrażamy w naczyniu w temp pokojowej, rozmrożone miksujemy blenderem na mus, żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody , dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na pianę razem z mascarpone i cukrem pudrem, delikatnie wlewamy mus truskawkowy i likier oraz płynną ostudzoną żelatynę, miksujemy delikatnie aby nie było grudek, gotowym kremem przekładamy ciasto.
Krok 4 - Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą foto
5
Dekorujemy białą polewą czekoladową. Chłodzimy w lodówce.
Krok 5 - Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 01.09.2016 11:52
świetnie wygląda
ania2610 10.04.2016 15:55
prawdziwe pyszności!
dodi 10.04.2016 10:46
bardzo apetycznie wygląda
krokus 10.04.2016 10:20
pyszna karpatka
Franciszek 10.04.2016 00:14
pyszne ciacho
Skotka 09.04.2016 23:27
Piękna i na pewno pyszna:)
gusia1000 09.04.2016 23:24
Smaczne ciasto.
Iwusia 09.04.2016 22:47
bardzo fajny pomysł na urozmaicenie tradycyjnej karpatki
Beatris 09.04.2016 22:06
Wygląda smakowicie, skusiłabym się na kawałeczek:)
Renataj 09.04.2016 21:18
Rewelacyjnie wygląda:)
noninka77 09.04.2016 20:53
Wspaniałe :)
IKrakowianka 09.04.2016 20:40
wygląda bardzo apetycznie!
Mniam 09.04.2016 19:29
Z chęcią bym sięgnęła po kawałek tej karpatki. Musi być przepyszna :)
Wiktoria29 09.04.2016 19:09
mniam mniam
Maridka19 09.04.2016 19:04
Wow obłędnie się prezentuje :)
Wacław 09.04.2016 18:57
na sam widok ślinka leci ;-)
ilka01 09.04.2016 18:26
pychota :)
agnieszka214 09.04.2016 17:21
bardzo apetycznie wyglada
bietka 09.04.2016 17:05
uwielbiam karpatkę więc poprosze kawałeczek :)
Stenka 09.04.2016 17:04
piękna karpatka
halina17 09.04.2016 17:03
Pysznie wygląda ciasto.
mikrusiak 09.04.2016 17:02
aż ślinka cieknie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak