Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto krówka z miodowym kremem i czekoladową pianką

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 4 sztuki
budyń 1 torebka o smaku krówki
mąka tortowa 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1/2 łyżki

Poncz

likier adwokat 60 ml
woda przegotowana 150 ml

Krem miodowy

żółtko jajek 3 sztuki
miód płynny 100 g
serek mascarpone 1/2 kg
likier adwokat 60 ml

Pianka czekoladowa

śmietana 30% 350 ml
czekolada deserowa 1 tabliczka
kakao do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto krówka z miodowym kremem i czekoladową pianką

Kroki postępowania

1
Ciasto krówka: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą lśniącą pianę, dodając w trakcie nie przerywając miksowania cukier, a na końcu żółtka, mąkę tortową przesiewamy z proszkiem do pieczenia, budyniem oraz kakao i dodajemy do masy, mieszamy ręcznie rózgą miksera aż do połączenia, robimy to delikatnie, aby piana nie opadła.
Krok 1 - Ciasto krówka z miodowym kremem i czekoladową pianką foto
2
Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki , wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy 25 minut w temp 170*c-do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika ciasto rzucamy z blaszką na podłogę w odległości 50 cm nad podłogą-zapobiegnie to opadaniu ciasta, studzimy na kratce kuchennej. Całkiem zimne kroimy wzdłuż na połowę. Ciasto najlepiej upiec dzień przed złożeniem ciasta wtedy równo się przekroi.Poncz: Likier mieszamy z wodą.
Krok 2 - Ciasto krówka z miodowym kremem i czekoladową pianką foto
3
Masa miodowa: Ser mascarpone miksujemy z likierem do uzyskania gładkiego kremu, odstawiamy.
Krok 3 - Ciasto krówka z miodowym kremem i czekoladową pianką foto
4
W drugiej misce łączymy żółtka z płynnym miodem stawiamy miskę nad parą wodną i miksujemy około 6 minut, aż masa zrobi się gęsta i lśniąca, wtedy zestawiamy z pary na kuchenny blat i miksujemy dalej,masa zrobi się gęsta i lśniąca, wtedy zestawiamy z pary na kuchenny blat i miksujemy dalej, aż masa ostygnie, wtedy dodajemy ser z likierem, miksujemy delikatnie na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia.
Krok 4 - Ciasto krówka z miodowym kremem i czekoladową pianką foto
5
Pianka czekoladowa: Śmietanę podgrzewamy w rondelku aby była gorąca-nie gotujemy!, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, czekamy chwilę aż zacznie się rozpuszczać, wtedy mieszamy szpatułką lub łyżką do połączenia, ostudzoną masę wkładamy na minimum 5 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc. Następnego dnia miksujemy na gładki sztywny krem.
Krok 5 - Ciasto krówka z miodowym kremem i czekoladową pianką foto
6
Przełożenie: Pierwszy blat ciasta nasączamy połową ponczu, wykładamy całą miodową masę, przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem i wykładamy piankę czekoladową. Oprószamy kakao, dekorujemy, chłodzimy w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Krok 6 - Ciasto krówka z miodowym kremem i czekoladową pianką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malwinaj 02.06.2016 15:06
Jakie wymiary ma mieć blacha?
Janina 10.04.2016 10:26
Pyszne ciacho;))
bryndzia93 10.04.2016 09:21
Chetnie spróbowałabym kawałek:-) wygląda apetycznie!
gusia1000 10.04.2016 00:17
Zawsze dobre.
dodi 09.04.2016 21:26
ale bym zjadła..
Urszula Świeca 09.04.2016 21:05
Wspaniałe ciacho.
Wiktoria29 09.04.2016 19:13
fajne ciasto
Ola1young 09.04.2016 19:11
apetyczne bardzo ;)
Maridka19 09.04.2016 19:06
Ale ciasto pięknie wyszło :)
Alex_M 09.04.2016 18:19
pyszne ciacho :)
KORAL 09.04.2016 17:28
Miodowy kremik pierwsza klasa, taki lubię :)
agnieszka214 09.04.2016 17:21
kuszaco wyglada mniam
mikrusiak 09.04.2016 17:02
ale apetyczne to ciacho :)
ania2610 09.04.2016 16:45
wygląda pysznie - uczta dla podniebienia!
mirosława4 09.04.2016 16:35
bardzo je lubię jeść ale nie lubię go piec :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak