Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na korzennej kruszonce pod śniegową czapą

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Korzenna kruszonka

masło 10 dag
mąka pszenna 8 łyżek
cukier 7 łyżek
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka

Masa serowa

twaróg 1/2 kg
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 16 g
mleko 3,2% 1/2 szklanki
jajko 4 sztuki
budyń śmietankowy 1 torebka
skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżka

Śniegowa czapa waniliowa

śmietana 30% 300 ml
serek mascarpone 150 g
cukier puder 2 łyżki
likier z białej czekolady 50 ml
żelatyna deserowa 1 łyżeczka

Porada

Sernik o korzennej delikatnej nucie , z masą serową bez zbędnych składników, pod śniegową mocno waniliową czapą, to propozycja na świąteczny stół, ale nie tylko, całość komponuje się znakomicie, jeden z lepszych serników który polecam !

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na korzennej kruszonce pod śniegową czapą

Kroki postępowania

1
Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne masło i rozetrzeć w palcach-nie zagniatać ciasta!
Krok 1 - Sernik na korzennej kruszonce pod śniegową czapą foto
2
Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami.
Krok 2 - Sernik na korzennej kruszonce pod śniegową czapą foto
3
Masa serowa: Mielony twaróg umieścić w misie miksera, wbić jajko, wlać budyń rozpuszczony w mleku, dodać cukry i krótko zmiksować tylko do połączenia, pod koniec dodać skórkę pomarańczową, wylać na korzenny spód, wstawić sernik do nagrzanego do 180*c piekarnika piec 20 minut, po czym temp zmniejszyć do 160*c i piec kolejne 20 minut, studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Krok 3 - Sernik na korzennej kruszonce pod śniegową czapą foto
4
Śniegowa czapa: Schłodzoną śmietanę połączyć z zimnym serkiem mascarpone i cukrem pudrem, miksować do uzyskania gładkiego gestego kremu-należy uważać i wyczuć śmietanę aby jej nie przebić bo się zwarzy, wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną w malutkiej ilości wody żelatynę oraz likier
Krok 4 - Sernik na korzennej kruszonce pod śniegową czapą foto
5
całość zmiksować , masę wyłożyć na zimny upieczony sernik, łyżką porobić nierówności, polać polewą z białej czekolady i udekorować śnieżynkami. Schłodzić w lodówce.
Krok 5 - Sernik na korzennej kruszonce pod śniegową czapą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luna76 09.04.2016 16:01
sernik rewelacja!!! a do tego piknie si prezentuje :)
mysza75 09.04.2016 11:13
jaki pyszny serniczek
Krystyna32 09.04.2016 10:42
pyszności :)
cukiereczek 09.04.2016 09:08
Wow robi wrażenie
noninka77 09.04.2016 08:52
Wart spróbowania :)
Babeczka35 09.04.2016 07:30
Musi być pyszny:)
Róża1 08.04.2016 23:48
bajeczny ten Twój serniczek :-)
Iwusia 08.04.2016 23:03
ale wspaniale się prezentuje ten serniczek
IZABELA29 08.04.2016 22:00
Pieknie wygląda
bietka 08.04.2016 21:01
musi być pyszny :)
Ada-Gaba 08.04.2016 20:48
pysznie wygląda
ada.la 08.04.2016 20:46
wygląda super pysznie
Urszula Świeca 08.04.2016 20:24
Wygląda apetycznie
as28 08.04.2016 20:24
super serniczek
benka 08.04.2016 20:08
Jak ja dawno sernika nie jadłam,a ten tak kusi :)
Beatris 08.04.2016 19:58
Pysznie wygląda, dużo bym dała za kawałeczek:)
sezamek 08.04.2016 19:36
Wspanale wygląda :)
Edith85 08.04.2016 19:08
świetny przepis
bertpvd 08.04.2016 18:58
przepiękny i pewnie bardzo pyszny sernik :)
Konczi 08.04.2016 18:38
uwielbiam takie serniczki
agnieszka214 08.04.2016 18:25
Wspaniałe wygląda takie pyszne ciacho
Edita 08.04.2016 18:12
pysznie wyglada
Stenka 08.04.2016 18:06
zachęcająco wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak