Śliwki zalać wódką i odstawić na noc . W misie miksera ubić schłodzone białka na sztywno z cukrem jak zaczną się robić świecące to dodać ocet i mąkę ziemniaczaną dokładnie połączyć masę i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , wstawić do piekarnika na 100 st. i suszyć przy zamkniętych drzwiczkach ok. 1 godz.i 20 min. Po tym czasie wyjąć i wystudzić . Do misy miksera wbić jajka dodać cukier i ubić na puszystą masę , w drugim naczyniu wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i kakao następnie przesiać , jak masa będzie ubita to stopniowo dodawać mąki miksując na wolnych obrotach, wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem tej samej wielkości co suszyła się beza i upiec w temp. 170 st. ok. 15-20 min. Wyjąć z piekarnika i wystudzić . Następnie upiec biszkopt orzechowy . Orzechy dość grubo pokroić i uprażyć na suchej patelni . W misie miksera ubić jajka z cukrem na puszystą masę , na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlać miód wymieszać mikserem na niskich obrotach na koniec wsypać uprażone orzechy i delikatnie wymieszać całość łyżką , wylać na blachę tej samej wielkości co poprzedni biszkopt i upiec w temp.160 st. ok. 20 min. Wyjąć i wystudzić . Śliwki wyjąc z alkoholu i pokroić je w cienkie paski a alkohol zostawić . Przygotować masę budyniową . Do rondelka wlać mleko , odrobinę odlać aby wymieszać w nim budyń , mąkę i żółtka , do mleka w rondelku dodać cukier i zagotować je , po czym ugotować budyń , wystudzić . W misie miksera utrzeć masło na puch i stopniowo dodawać wystudzony budyń aż do skończenia się , cały czas ucierając , na koniec dodać do powstałej masy kilka łyżek alkoholu od moczenia śliwek i pokrojone śliwki , wymieszać i przekładać ciasto . Przygotować polewę , czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem alkoholu ze śliwek i margaryną .
Przełożenie ciasta :
- na spód blachy wyłożyć biszkopt kakaowy nasączyć alkoholem od śliwek
-wyłożyć połowę masy budyniowej i wyrównać
-przykryć bezą i docisnąć do kremu
-wyłożyć pozostałą masę budyniową i wyrównać
-przykryć biszkoptem orzechowym i nasączyć alkoholem
-polać polewą z czekolady gorzkiej i posypać po wierzchu orzechami