Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto przekładaniec

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt kakaowy
jajko 3 szt.
cukier 1/2 szkl.
kakao 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Biszkopt orzechowy:
orzechy włoskie 20 dkg.
jajko 3 szt.
cukier 1/2 szkl.
miód pszczeli 1 łyżka
mąka 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
bezy
białko 4 szt.
ocet 1 łyżeczka
cukier 1/2 szkl.
mąka ziemniaczana 1 łyżka
masa
mleko 1/2 l.
cukier 3/4 szkl.
żółtko jajek 4 szt.
mąka 2 łyżki
budyń śmietankowy 3 łyżki
masło 250 g 1 kost.
suszone śliwki kalifornijskie 10 dkg.
wódka 1 szkl.
Polewa:
czekolada gorzka 2 tabliczki
wódka 5 łyżek
margaryna 5 dkg.
orzechy posiekane

Porada

Do tego ciasta można użyć także orzechy laskowe . Jeśli miód będzie twardy to należy go rozpuścić i wlać do masy biszkoptowej .

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto przekładaniec

Śliwki zalać wódką i odstawić na noc . W misie miksera ubić schłodzone białka na sztywno z cukrem jak zaczną się robić świecące to dodać ocet i mąkę ziemniaczaną dokładnie połączyć masę i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , wstawić do piekarnika na 100 st. i suszyć przy zamkniętych drzwiczkach ok. 1 godz.i 20 min. Po tym czasie wyjąć i wystudzić . Do misy miksera wbić jajka dodać cukier i ubić na puszystą masę , w drugim naczyniu wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i kakao następnie przesiać , jak masa będzie ubita to stopniowo dodawać mąki miksując na wolnych obrotach, wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem tej samej wielkości co suszyła się beza i upiec w temp. 170 st. ok. 15-20 min. Wyjąć z piekarnika i wystudzić . Następnie upiec biszkopt orzechowy . Orzechy dość grubo pokroić i uprażyć na suchej patelni . W misie miksera ubić jajka z cukrem na puszystą masę , na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlać miód wymieszać mikserem na niskich obrotach na koniec wsypać uprażone orzechy i delikatnie wymieszać całość łyżką , wylać na blachę tej samej wielkości co poprzedni biszkopt i upiec w temp.160 st. ok. 20 min. Wyjąć i wystudzić . Śliwki wyjąc z alkoholu i pokroić je w cienkie paski a alkohol zostawić . Przygotować masę budyniową . Do rondelka wlać mleko , odrobinę odlać aby wymieszać w nim budyń , mąkę i żółtka , do mleka w rondelku dodać cukier i zagotować je , po czym ugotować budyń , wystudzić . W misie miksera utrzeć masło na puch i stopniowo dodawać wystudzony budyń aż do skończenia się , cały czas ucierając , na koniec dodać do powstałej masy kilka łyżek alkoholu od moczenia śliwek i pokrojone śliwki , wymieszać i przekładać ciasto . Przygotować polewę , czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem alkoholu ze śliwek i margaryną .
Przełożenie ciasta :
- na spód blachy wyłożyć biszkopt kakaowy nasączyć alkoholem od śliwek
-wyłożyć połowę masy budyniowej i wyrównać
-przykryć bezą i docisnąć do kremu
-wyłożyć pozostałą masę budyniową i wyrównać
-przykryć biszkoptem orzechowym i nasączyć alkoholem
-polać polewą z czekolady gorzkiej i posypać po wierzchu orzechami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 06.06.2016 06:20
na pewno wspaniale smakuje
Jagódka77 04.05.2016 19:40
pyszne ciasto
agnieszka214 08.04.2016 18:35
Same slodkosci do kawy
Bernadeta1 08.04.2016 16:43
na pewno rewelacyjnie smakuje
Franciszek 08.04.2016 13:23
dobre do kawy
w mojej kuchni 08.04.2016 12:52
pyszne słodkości
endzi
endzi 08.04.2016 12:17
Musi byc smaczne!
Futka 08.04.2016 11:45
Przepyszne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak