Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skandynawskie śledziowe ślimaki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet śledziowy 50 dkg
ocet winny 1 łyżka
posiekana zielenina 1 garść
pieprz 7 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
niesłodzone mleko skondensowane 1/2 szklanki
cytryna 1 sztuka
masło 1 łyżka
sól do smaku
woda 2 (źródlana)

Przepis i sposób przygotowania na: Skandynawskie śledziowe ślimaki

Filety umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż, zwinąć jak rolmopsy i spiąć wykałaczką. Zagotować 2 szklanki wody z octem, listkiem laurowym, pieprzem i połową zieleniny. Posolić do smaku, włożyć śledzie i gotować ok. 15 minut. Przygotować sos: stopić masło, dodać mleko, wlać powoli sok z cytryny, posolić i dobrze wymieszać. Ugotowane śledzie przełożyć na półmisek, zalać sosem i posypać posiekaną pozostałą zieleniną. Podawać z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 01.10.2010 00:40
Bardzo ciekawy przepis z tym mlekiem skondensowanym. Na pewno pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak