Zapiekanka z wędzoną rybą

Zapiekanka z wędzoną rybą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • jajka

    2 sztuki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • masło

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • wędzona ryba oczyszczona

    30 dkg
  • cebula biała

    1 sztuka
  • kucharek

    do smaku
  • żółty ser starty

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i jeszcze ciepłe przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę. Dodać mleko i 1 łyżkę masła, energicznie ucierać, a gdy masa przestygnie dodać jajka, dobrze utrzeć i doprawić do smaku. Cebulę drobno posiekać i udusić w łyżce masła, wymieszać z rozdrobnioną wędzoną rybą. Formę do zapiekania natłuścić i wysypać tartą bułką, wyłożyć połowę ziemniaczanej masy, wyrównać. Przykryć rybą i na wierzchu ułożyć resztę ziemniaków. Wyrównać, posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i zapiekać, aż masa nabierze złocistego koloru. Podawać z dodatkiem surówek jako samodzielne danie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

basiulka20088

19.10.2010 15:57
no dla mnie też ok.

RenataZ-et

24.08.2010 08:42
Ooo, coś dla mnie!! Musi być pyszna taka zapiekanka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat