Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baba gryczana

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka gryczana 3 szklanki
masło 20 dkg
mąka pszenna 4 łyżki
drożdże 2 dkg
masło do polania
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Baba gryczana

Mąkę gryczaną zaparzyć gorącym tłuszczem i dobrze wymieszać. Wsypać mąkę pszenną i wlewać - stale ukręcając - tyle zimnej wody, aby masa uzyskała konsystencję gęstej śmietany. Posolić, dodać drożdże roztarte z odrobiną cukru, mocno ukręcić i odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wymieszać, przełożyć do natłuszczonej okrągłej formy i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do około 190 stopni. Upieczoną babę pokroić jak tort i od razu podawać z topionym masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agano 09.07.2011 14:17
super przepis
RenataZ-et 23.08.2010 10:11
Ciekawy przepis :)
Margo1 23.08.2010 09:36
świetna
lucyna15
lucyna15 23.08.2010 08:14
smaczne
Kate131 23.08.2010 07:41
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak