Doradca Smaku IV: Zapiekanka z cukinii z serem kozim, odc. 23

odc. 23 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Zapiekanka z cukinii z serem kozim, odc. 23

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • cukinia

    2
  • masło

    10 g
  • ser kozi

    w osłonce pleśniowej 250 g
  • pomidory suszone Smak

    kilka
  • oliwki czarne

    kilka
  • orzechy włoskie

    100 g
  • olej rzepakowy

  • rozmaryn Prymat

    do smaku
  • oregano

    do smaku
  • sól morska

    do smaku
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

    do smaku

Ciasto biszkoptowe

  • jajka

    4
  • mleko

    150 ml
  • mąka pszenna

    160 g
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Zapiekanka z cukinii z serem kozim, odc. 23
Cukinię kroimy w grube plastry, wydrążamy środek łyżeczką do wykrawania kulek. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wsypujemy rozmaryn. Gdy rozmaryn zacznie intensywnie pachnieć, wrzucamy do niego wydrążone plastry cukinii. Smażymy z obu stron na złoty kolor. W trakcie smażenia przyprawiamy do smaku oregano.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Zapiekanka z cukinii z serem kozim, odc. 23
Podsmażoną cukinię przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Ser kozi kroimy w cienkie plastry zaraz po wyjęciu z lodówki. Układamy plastry sera na cukinii. Całość solimy i posypujemy kolorowym pieprzem.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Zapiekanka z cukinii z serem kozim, odc. 23
Ciasto biszkoptowe: 4 białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. W trakcie ubijania białek dodajemy pojedynczo 4 żółtka. Następnie mieszając ubite jajka za pomocą rózgi, powoli wlewamy mleko, odrobinę oleju i przesianą mąkę.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Zapiekanka z cukinii z serem kozim, odc. 23
Na cukinię i ser kładziemy plasterki masła i całość zalewamy ciastem. Wierzch posypujemy kilkoma pokrojonymi suszonymi pomidorami, kilkoma czarnymi oliwkami oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Całość wstawiamy na ok. 40 min do piekarnika nagrzanego do 180̊ C.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Zapiekanka z cukinii z serem kozim, odc. 23
Podajemy bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym.

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kim.kist

02.11.2016 12:59
niezbyt dobre wyszło:(

eletta

15.04.2016 19:47
A może zamiast biszkoptem zalać śmietaną rozbełtaną z jajami

Doradca Smaku

15.04.2016 13:35
@ ŻEBROWSKA MARZENA, dziękujemy za cenną opinię. Myślimy, że ciekawą propozycją będzie skorzystanie z Dipu czosnkowego lub innego ulubionego przez Panią. Jeśli lubi Pani dipy :)

Goya

12.04.2016 22:45
nie jadłam jeszcze takiej zapiekanki

ŻEBROWSKA MARZENA

12.04.2016 20:34
Zrobiłam bo lubię cukinię i ser kozi .Wyglądała apetycznie ale smakowała tak sobie.Dla mnie za słucha ,przydał by się dobry sos !!!

BOSS75

10.04.2016 23:43
pyszne mniam mniam

Monika-twin

07.04.2016 23:12
Rewelacyjny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat