Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marchew 3 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/2 szt
por 1/2 szt
kiełbasa biała 6 szt
zakwas na żur 1-2 szklanek
majeranek 2 łyżeczki
ziele angielskie 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
sól i pieprz do smaku
woda 2,5 litra
czosnek 2 ząbki

Porada

Możemy podawać z ugotowanym na twardo jajkiem, pokrojonym na cząstki.

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek

Warzywa obieramy.
Wlewamy wodę do garnka, wrzucamy obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz- gotujemy do miękkości warzyw.
Następnie wyjmujemy warzywa łyżką cedzakową- por, seler i pietruszkę wyrzucamy, a marchewkę kroimy w talarki i odkładamy.
Zmniejszamy maksymalnie ogień i wrzucamy białą kiełbasę- gotujemy ją na bardzo małym ogniu przez ok. 15 min. Wyjmujemy- i kroimy w plasterki- odkładamy.
Do pozostałego wywaru wrzucamy czosnek, majeranek. Następnie wlewamy zakwas- tyle, jaki kwaśny żurek lubimy.
Dorzucamy kiełbasę, marchewkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak