Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada bezowa z galaretką truskawkową

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

białko 6 sztuk
cukier puder 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
ocet 1 łyzka

Galaretka z truskawkami

kompot truskawkowy 1 litr
galaretka truskawkowa 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada bezowa z galaretką truskawkową

Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier puder nie przerywając ubijania. Następnie wsypuję mąkę oraz ocet , szybko przemieszam i przekładam do blaszki o wym. 24x36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150°C na 15 min, następnie zmniejszam temperaturę do 100°C i piekę jeszcze 20 min. Sprawdzam, naciskając palcem, czy rolada "sprężynuje", jeśli tak wyjmuję roladę, przekładam na czystą ściereczkę spodem do góry, zdejmuję papier i zwijam roladę razem ze ściereczką.Odstawiam do wystygnięcia.
Truskawki odcedzam, sok zlewam do garnuszka i podgrzewam, aż zacznie wrzeć, wtedy wsypuję galaretki i mieszam aż się rozpuszczą. Odstawiam ,aż zacznie lekko tężeć. Do tężejącej galaretki dodaję wcześniej odsączone truskawki, mieszam bardzo delikatnie by zachowały swój kształt.
Roladę rozwijam, nakładam dość mocno tężejącą galaretkę i ponownie zwijam. Całość odstawiam, do całkowitego stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 06.04.2016 18:30
kusząco brzmi
cukiereczek 06.04.2016 18:03
to jest ciekawy przepis
Czyki 06.04.2016 14:35
bardzo efektownie wygląda, chętnie się skuszę:)
Ewelina1991 06.04.2016 14:09
cudna rolada ;-)
kuchcik89 06.04.2016 12:47
aż mi ślinka cieknie, mniam :)
Futka 06.04.2016 12:37
Cudowna i niezwykle smakowita rolada :)
Anna169Hosz 06.04.2016 12:30
Podziwiam, mnie się nigdy nie udaje zwinąć bezy:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak