Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka z majerankiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1 szt
Majeranek suszony Prymat 5 łyżek
czosnek 2 ząbki
jabłka kwaśne 1 kg
cebula 3 szt
białe wino 1/2 szklanki
Liść lubczyku suszony Prymat 3 szt
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka z majerankiem

Kaczkę umyć. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Jabłka oskrobać i pokroić w ósemki.
Obrać cebule i pokroić w krążki. Posiekać lubczyk.
Wymieszać razem jabłka, cebule, czosnek, majeranek i lubczyk. Posolić i dolać wino. Umieścić kaczkę w jabłkach. Napchać również jabłek do środka kaczki.
Obłożoną jabłkami ze wszystkich stron kaczkę odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce na 12 godzin. Odwracać od czasu do czasu w powstałej marynacie.
Zamarynowaną kaczkę piec najpierw pod przykryciem z folii przez ok. 30 minut w temperaturze ok. 160 stopni a następnie ok. godziny bez przykrycia. Odwracać od czasu do czasu, aby się zarumieniła ze wszystkich stron. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela427 06.04.2016 14:05
śliczna kaczka
Bernadeta1 05.04.2016 20:44
pysznie zrobione mięsko
Beatris 05.04.2016 17:47
Apetycznie przygotowana kaczuszka:)
Ania321 05.04.2016 14:40
Zapowiada się bardzo smacznie :)
AZgotuj 05.04.2016 13:24
Muszę się w końcu odważyć i upiec -wygląda obłędnie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak