Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Pieczony łosoś z warzywami i zielonym sosem, odc. 21

5.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki

filet z łososia 400 g
śmietana 30% 100 ml
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do oprószenia ryby
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sałatka

patisony marynowane kilka
ogóreczki konserwowe 1 słoik
Cebulka perłowa marynowana Smak 1 słoik
papryka czerwona 1 świeża
zielone jabłko 1

Sos

szpinak baby 2 garści
natka pietruszki 1 pęczek
koperek 1 pęczek
Musztarda chrzanowa Prymat 1 łyżka
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Pieczony łosoś z warzywami i zielonym sosem, odc. 21

Kroki postępowania

1
Filet z łososia dokładnie oczyszczamy z łusek, dzielimy na dwie części i kładziemy skórą do dołu na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy śmietaną, posypujemy solą oraz pieprzem cytrynowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego 160°C na ok. 10 – 20 min (czas pieczenia zależy od grubości filetów).
Krok 1 - Doradca Smaku IV: Pieczony łosoś z warzywami i zielonym sosem, odc. 21 foto
2
Sałatka: patisony, ogóreczki, cebulkę odsączamy z zalewy. Patisony kroimy na ćwiartki i przekładamy do dużej miski, następnie dodajemy całą cebulkę perłową, pokrojoną w paski paprykę, ogóreczki konserwowe (całą zawartość bez zalewy), zielone jabłko pokrojone w paski, posiekany szczypiorek i odrobinę oleju. Dodajemy do smaku sól i pieprz. Wszystko mieszamy.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Pieczony łosoś z warzywami i zielonym sosem, odc. 21 foto
3
Sos: do malaksera wkładamy szpinak, natkę pietruszki, koperek, dodajemy 1 łyżkę musztardy chrzanowej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wlewamy odrobinę oleju i miksujemy. W razie potrzeby dodajemy w trakcie miksowania jeszcze odrobinę oleju dla uzyskania kremowej konsystencji.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Pieczony łosoś z warzywami i zielonym sosem, odc. 21 foto
4
Łososia podajemy z sałatką polaną sosem.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Pieczony łosoś z warzywami i zielonym sosem, odc. 21 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara10 01.05.2018 21:41
Doskonałe danie. Doskonałe dobrany sos. Danie kolorowe i smaczne.
Monia8183 07.04.2016 18:09
Wysmienity łosoś polecam gorąco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak