Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

W miodzie i musztardzie, czyli pyszne udka z piekarnika

5.0
(94)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka z kurczaka 7 szt
cebula 1-2 szt
czosnek ząbki 4 szt
miód płynny 6 łyżek
Musztarda sarepska Prymat 6 łyżek
ocet jabłkowy 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku
rozmaryn świeży 2 gałązki
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: W miodzie i musztardzie, czyli pyszne udka z piekarnika

Kroki postępowania

1
Umyte i osuszone udka wyłożyć na dużą blachę i posypać cebulą pokrojoną w pióra i drobno pokrojonym czosnkiem.
Krok 1 - W miodzie i musztardzie, czyli pyszne udka z piekarnika foto
2
Z miodu, musztardy, octu, oliwy i przypraw przygotować sos-całość bardzo dokładnie wymieszać.
Krok 2 - W miodzie i musztardzie, czyli pyszne udka z piekarnika foto
3
Tak przygotowany sos rozlać na mięso, ułożyć świeży rozmaryn, przykryć blachę folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni.
Krok 3 - W miodzie i musztardzie, czyli pyszne udka z piekarnika foto
4
Po ok. 60 min. folię zdjąć, mięso podlać i dopiekać jeszcze przez ok. 15-20 min.
Krok 4 - W miodzie i musztardzie, czyli pyszne udka z piekarnika foto
5
Gotowe mięso można podawać np. z ryżem lub frytkami i ulubiona sałatką.
SMACZNEGO
Krok 5 - W miodzie i musztardzie, czyli pyszne udka z piekarnika foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czyki 05.04.2016 10:09
Wyglądają mega apetycznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak