Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynek z cynamonem i powidłami

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

jajko 2
cukier 2 szklanki
margaryna 250 g
powidła śliwkowe 2 łyżki
mąka 4 szklanki
mleko 2 szklanki
kakao 2 łyżki
cynamon 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Polewa

masło lub margaryna 1/4 kostki
kakao 3 łyżki
cukier 3 łyżki
mleko 3 łyżki
śmietana 18 proc 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek z cynamonem i powidłami

Ciasto: Blaszkę o wym. 24x38 cm wykładamy pergaminem. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy po kolei resztę składników, mieszamy i wylewamy na formę. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto przekłuwamy gęsto patyczkiem do szaszłyków i polewamy polewą czekoladową. Zamiast polewy ciasto można posypać cukrem pudrem.

Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 06.04.2016 11:19
bardzo lubię - z powidłami jest fajnie wilgotny!
gosia56 06.04.2016 08:05
na pewno pyszny;)
Katarzyna59 05.04.2016 21:24
bardzo smaczny
Wiktoria29 05.04.2016 21:15
aż mi ślinka pociekła
Renata9 05.04.2016 19:26
Smaczne ciacho :-)
noninka77 05.04.2016 17:52
Z chęcią bym się poczęstowała :)
Beatris 05.04.2016 17:45
Wygląda bardzo smakowicie:)
Konczi 05.04.2016 15:23
pysznie się prezentuje
Ania321 05.04.2016 14:38
Przepyszne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak