Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort kawowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka tortowa 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 1 szklanka
jajko 9 szt
cukier 2 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
kakao 1,5 łyżki
kawa 4 łyżeczki
sól 1 szczypta

krem

śmietana 30% 600 ml
serek mascarpone 500 g
cukier puder 5 łyżek
kawa 3 łyżeczki
likier kawowy 3 łyżki
migdały 1 łyżka - mielone

dodatkowo

zaparzona mocna kawa
konfitura z czarnej porzeczki
kawa
wiśnie kandyzowane
Do ozdoby:
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki do oprószenia formy

Porada

Inspiracją do tego wypieku był tort z kawowy Rączka Gotuje.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort kawowy

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, następnie niewielkimi porcjami dodajemy cukier stale miksując. Kiedy piana jest sztywna dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce przesianej mąki pszennej i ziemniaczanej. Na koniec dodajemy kakao oraz kawę - mieszamy delikatnie by całość się połączyła.
Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, wlewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 35 minut.

Przestudzony biszkopt przekrawamy na 3 części.
Krok 1 - Tort kawowy  foto
2
Masa: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder, następnie dodajemy mascarpone i delikatnie miksujemy. Na koniec dodajemy kawę, migdały i likier - mieszamy.
Krok 2 - Tort kawowy  foto
3
Pierwszy blat nasączamy espresso, smarujemy połową konfitury i nakładamy krem
Krok 3 - Tort kawowy  foto
4
Przykrywając drugim blatem nasączając go espresso, smarując pozostała konfiturą i nakładając kolejną porcję kremu.
Krok 4 - Tort kawowy  foto
5
Przykrywamy tort trzecim blatem który nie jest nasączony.
Krok 5 - Tort kawowy  foto
6
Całość dookoła smarujemy pozostałym kremem
Krok 6 - Tort kawowy  foto
7
Gotowy tort ozdabiamy kawą, wiśniami kandyzowanymi i dekoracją opłatkową lub cukrową.

Tort wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki. (u mnie przygotowany wieczorem dnia poprzedniego)
Krok 7 - Tort kawowy  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 06.04.2016 20:54
pieknie udekorowany,pycha
Jadwiga/Jaga85 04.04.2016 19:52
piękny torcik
Renataj 03.04.2016 21:33
Piękna dekoracja i smakowity przepis:)
iziona 03.04.2016 19:23
Piękny tort :)
mirosława4 03.04.2016 18:40
piękny ten torcik
KORAL 03.04.2016 16:47
Piękny i na pewno smaczny :)
Bernadeta1 03.04.2016 16:42
cudowny torcik i jeszcze moje smaki bo kawowy
Czyki 03.04.2016 15:43
Cudownie wygląda, a pewno jeszcze lepiej smakuje. Wyśmienity:)
ania2610 03.04.2016 15:10
pięknie wygląda, tak subtelnie i delikatnie!
bryndzia93 03.04.2016 15:01
Musiał być pyszny! Świetnie wygląda z tymi wisienkami :)
joannaa24 03.04.2016 14:32
Piękny tort i na pewno wyśmienicie smakuje :)
Franciszek 03.04.2016 14:32
piękny jak kupny
agnieszka214 03.04.2016 13:48
Torcik bardzo ładnie wygląda
Marta1986 03.04.2016 13:20
super tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak