Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec japoński

5.0
(245)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa makowa 850 gramów
cukier 20 dag
jabłka 4 sztuki
margaryna 250 gramów
jajko 6 sztuk
kasza manna 8 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec japoński

Margarynę ucieramy z cukrem. Białka oddzielamy od żółtek. Do utartej margaryny dodajemy żółtka i ucieramy. Następnie dodajemy kasze manną i ponownie ucieramy. Dodajemy masę makową, starte jabłka na tarce o dużych oczach, proszek do pieczenia i miksujemy na małych obrotach. 

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę przekładamy do masy makowej i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blachy (20x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy w temperaturze 190 stopni ok. 50-60 minut do tzw. "suchego patyczka". Gotowe ciasta możemy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pablo 23.12.2023 20:40
W przepisie jest chyba błąd, cukru powinno chyba być 20 gr a nie 20 dag. Poza tym super.
Monia1512 28.11.2023 11:27
Czy można dodać bakalie?
Karola 15.10.2023 11:11
Wyszedł świetny. Dałam polewę czekoladową i wiórki kokosowe na wierzch. Ostygł na wieczór a noc spędził w lodówce. Naprawdę mogę polecić ten przepis. Użyłam maku helios, wg mnie najlepszy jeśli chodzi o mak z puszki.
Aa 21.07.2023 13:19
Czy można ułożyć spód z herbatników?Chciałam użyć blachy 24x24 cm.
Karola 20.10.2023 16:42
Wg mnie można, różne ciasta robiłam na herbatnikach
[email protected] 06.12.2022 19:06
Witam czy może być blacha 20x35 ? Czy wyjdzie jednak bardzo niski ?
Doradca Smaku 08.12.2022 08:50
Dzień dobry! Zgodnie z przepisem blacha miała wymiary 20 x 25 cm. Można spróbować na większej, ale rzeczywiście będzie wtedy niższy.
Ania 05.12.2022 17:25
Bardzo dobry makowiec! Nastepnym razem dam jednak mniej cukru.
[email protected] 06.12.2022 19:07
Dzień dobry w jakiej blasze Pani robiła makowca ?
Mama niejadka 03.04.2016 19:53
Super makowiec
Renata9 03.04.2016 15:58
Smaczne ciacho :-)
jagoda5913 03.04.2016 13:41
nie jadłam jeszcze takiego
Edita 03.04.2016 13:11
pyszny makowiec
Wacław 03.04.2016 12:42
na pewno pyszny makowiec :-)
KORAL 03.04.2016 11:44
Pycha , bardzo go lubię :)
ben-ka 03.04.2016 09:58
Bardzo smaczne ciasto, jakoś dawno go nie piekłam.....
2milutka 03.04.2016 09:30
Pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak