Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z pora i jajek na kruchym spodzie

5.0
(36)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przygotuj sałatkę z pora i jajek i podaj ją na kruchym cieście. Brzmi ciekawie, prawda? Sprawdź ten przepis!

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka tortowa 190 gramów
sól 0,5 łyżeczki
masło 100 gramów
woda zimna 4 łyżki

Składniki na sałatkę:

por (biała część) 2 sztuki
jajko 3-4 sztuki
groszek konserwowy 150 gramów
ser żółty starty 100 gramów
majonez 2-3 łyżki
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżeczka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
szczypiorek

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pora i jajek na kruchym spodzie

Sałatka porowa to jedna z Waszych ulubionych. Tym razem podana całkiem inaczej - na kruchym spodzie sałatka prezentuje się wprost doskonale. Wykorzystajcie ten przepis na różne okazje - Święta lub przyjęcia.

Tak podana sałatka porowa z pewnością zachwyci swoim smakiem i wyglądem Waszych gości i domowników. 

Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy masło i zagniatamy ciasto (wyglądem będzie przypominać kruszonkę). Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto na ok. 45 minut chowamy do lodówki.

Przygotowanie sałatki:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę. Zielony groszek odsączamy na sicie. Pora oczyszczamy, myjemy i kroimy w krążki. Przekładamy na sito i zalewamy/sparzamy wrzątkiem. Pora odsączamy z wody, dodajemy groszek, pokrojone jajka i starty żółty ser. Dodajemy majonez i musztardę, doprawiamy solą i pierzem i dokładnie mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy nadmiar ciasta wystający poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).

Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy jeszcze ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym wyjmujemy z foremek.

Sałatką napełniamy tartaletki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Sałatka z selera z ananasem i jajkiem to hit wśród sałatek! Sprawdź ten przepis.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 29.04.2016 11:34
podoba mi się sposób podania
MałaMi89 03.04.2016 20:50
Świetny pomysł na wyporcjowanie sałatki! Wykorzystam kiedyś :)
ania2610 03.04.2016 15:21
wspaniałe podanie sałatki!
gosia56 03.04.2016 11:44
super pomysł;)
dodi 03.04.2016 11:10
ale slicznie wygląda
Ada-Gaba 03.04.2016 10:59
apetycznie podane
Ania321 03.04.2016 10:07
muszę wypróbować, świetny pomysł :)
Ola1984 03.04.2016 09:54
Świetny pomysł na przekąskę.
Ewelina1991 03.04.2016 09:41
fajne babeczki
IZABELA29 03.04.2016 09:20
Pysznie wygląda
tobi1989 03.04.2016 08:41
Ciekawy pomysł :)
Konczi 03.04.2016 08:21
bajecznie wygląda :) pycha
Mniam 03.04.2016 00:11
Podoba mi się taki pomysł na sałatkę.
sezamek 02.04.2016 23:38
Bardzo smaczne :)
norweska20 02.04.2016 23:05
kusząco i bardzo apetycznie
Iwusia 02.04.2016 22:09
ależ wspaniałe te babeczki
MAR3STA 02.04.2016 21:39
Rewelacyjny pomysł
ice cubes 02.04.2016 21:14
Ciekawy sposób podania :)
Stenka 02.04.2016 21:04
fajna przekąska
bertpvd 02.04.2016 20:58
przepiękna prezentacja
noninka77 02.04.2016 20:50
Wspaniale się prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak