Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pora i jajek na kruchym spodzie
Sałatka porowa to jedna z Waszych ulubionych. Tym razem podana całkiem inaczej - na kruchym spodzie sałatka prezentuje się wprost doskonale. Wykorzystajcie ten przepis na różne okazje - Święta lub przyjęcia.
Tak podana sałatka porowa z pewnością zachwyci swoim smakiem i wyglądem Waszych gości i domowników.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy masło i zagniatamy ciasto (wyglądem będzie przypominać kruszonkę). Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto na ok. 45 minut chowamy do lodówki.
Przygotowanie sałatki:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę. Zielony groszek odsączamy na sicie. Pora oczyszczamy, myjemy i kroimy w krążki. Przekładamy na sito i zalewamy/sparzamy wrzątkiem. Pora odsączamy z wody, dodajemy groszek, pokrojone jajka i starty żółty ser. Dodajemy majonez i musztardę, doprawiamy solą i pierzem i dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy nadmiar ciasta wystający poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).
Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy jeszcze ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym wyjmujemy z foremek.
Sałatką napełniamy tartaletki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.