Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie z ciasta bazyliowego

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 500 g
gorąca woda około 3/4 szklanki
mleko 1/3 szklanki
jajko 1 szt.
sól 0,5 łyżeczki
bazylia świeża 1 garść

FARSZ

ziemniaki 700 g
ser biały 250 g
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1,5 łyżeczki
cebula biała 1 szt.
sól i pieprz
masło 1 plaster

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie z ciasta bazyliowego

Kroki postępowania

1
Dziś zapraszam na odmienioną, ale bardzo smakowitą i aromatyczną, trochę włoską wersję ruskich pierogów. Ciasto przygotowane jest z dodatkiem świeżej bazylii, a delikatności dodaje mu odrobina mleka. Smak farszu podkreślają zioła prowansalskie. Pierożki polane masełkiem smakują wybornie! Smacznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy ją delikatnie na maśle. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy i mielimy je wraz z serem białym. Do zmielonych składników dodajemy przyrumienioną cebulkę, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Pierogi ruskie z ciasta bazyliowego foto
2
Mąkę przesiewamy na stolnicę, zaparzamy ją gorącą wodą, dodajemy mleko, sól oraz jajko i wyrabiamy ciasto, aby stało się gładkie i elastyczne. Na koniec wyrabiania dodajemy drobno posiekane listki świeżej bazylii i jeszcze przez chwilę zagniatamy.
Krok 2 - Pierogi ruskie z ciasta bazyliowego foto
3
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy kształty za pomocą foremki lub szklanki. Na każdy placek nakładamy porcję farszu i lepimy pierożki (możemy także posłużyć się foremką). Każdy pierożek układamy na lnianej ściereczce i przykrywamy, aby ciasto nie wysychało.

Pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła. Wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody.

Pierogi podajemy polane roztopionym masełkiem.

Jako okrasa świetnie sprawdzi się także przyrmieniona cebulka, a smak dodatkowo podkreśli kwaśna śmietana.

Życzę smacznego! :)
Krok 3 - Pierogi ruskie z ciasta bazyliowego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 02.04.2016 21:17
Chętnie bym spróbowała.
Barbara13 01.04.2016 22:22
Fajna odmiana dla klasycznych pierogów
KasiaK90 01.04.2016 20:09
uwielbiam pierogi!! wszystkie :)
benka 01.04.2016 19:31
Uwielbiam bazylię, takie pierożki na pewno by mi posmakowały :)
Kolorowa 01.04.2016 17:03
Super ciasto !
Ada-Gaba 01.04.2016 16:10
ciekawy pomysł
Małgorzata Pin 01.04.2016 11:07
Świetny przepis, nie wpadła bym na to, super.
bertpvd 01.04.2016 09:40
piękne zdjęcia, smaczne pierogi, świetny przepis !
msmariusz 01.04.2016 09:18
smacznie wygląda
Mniam 01.04.2016 09:16
Bardzo smaczne muszą być. Super odmiana dla tradycyjnych ruskich.
Ifa 01.04.2016 09:02
Nasze ulubione pierogi - w nowej wersji :-)
Ola1984 01.04.2016 07:52
Bajeczne, pysznie wyglądają :)
pestka 01.04.2016 01:57
bardzo smaczne
Maridka19 01.04.2016 01:09
ciekawy pomysł :)
jagoda5913 01.04.2016 00:57
piękne pierogi
sezamek 31.03.2016 23:25
Świetnie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak