Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z boczku faszerowana porem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na roladę

boczek surowy 1 kg
por 1
masło 2 łyżki
Rozmaryn suszony Prymat 2 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
bulion 3/4 szkl.

Marynata

ząbki czosnku 4
sos sojowy 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
Rozmaryn suszony Prymat 2 łyżki
olej rzepakowy 4 łyżki
chili Prymat 1 łyżeczka
miód płynny 1 łyżka

Porada

Do zwinięcia rolady potrzebny będzie bawełniany sznurek.

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z boczku faszerowana porem

Kroki postępowania

1
Boczek rozetnij po środku, nie docinając do końca, rozłóż go, stronę wewnętrzną posyp przyprawami: rozmarynem, chilli, słodką papryką, solą.
Krok 1 - Rolada z boczku faszerowana porem foto
2
Pora oczyść, pokrój w talarki, usmaż na maśle.
Krok 2 - Rolada z boczku faszerowana porem foto
3
Na cały płat mięsa wyłóż pora. Przygotuj bawełniany sznurek. Roladę zwiń po dłuższej części, obwiąż mocno sznurkiem.
Krok 3 - Rolada z boczku faszerowana porem foto
4
Czosnek posiekaj drobno, w miseczce wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Zrolowany boczek przełóż do naczynia żaroodpornego, namaceruj go mieszanką i odstaw na 2 godz. do lodówki.
Krok 4 - Rolada z boczku faszerowana porem foto
5
Boczek wyciągnij na 1 godz. przed pieczeniem. Piekarnik nagrzej do 220 st. C. Boczek podlej bulionem, przykryj pokrywą i piecz ok. 1,5 godziny.
Krok 5 - Rolada z boczku faszerowana porem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 05.06.2016 21:34
ciekawy przepis
Jagódka77 04.05.2016 19:37
apetycznie wygląda
ben-ka 02.04.2016 21:20
Wygląda bardzo apetycznie.
foczka-ks 01.04.2016 09:27
apetyczny masz sposób
Barbara13 31.03.2016 20:21
Pysznie i to jak!!!
Bernadeta1 31.03.2016 20:12
pysznie się prezentuje
VioletoweKucharzenie 31.03.2016 14:06
wygląda obłędnie!
Renataj 31.03.2016 13:59
Domowy boczuś najlepszy a jeszcze faszerowany to już prawdziwy rarytas:)
ilka01 31.03.2016 12:24
pyszności :)
dodi 31.03.2016 11:59
apetycznie wygląda
Ola1984 31.03.2016 11:45
Pysznie wygląda :)
Wacław 31.03.2016 11:15
pyszny taki boczuś :-)
ania2610 31.03.2016 11:03
pycha, świetne połączenie - ładnie razem wyglądają!
Malinka 31.03.2016 11:02
Fajny pomysł na boczek :) Prezentuje się naprawdę smacznie!
Anna169Hosz 31.03.2016 10:19
Pyszna rolada!
Maridka19 31.03.2016 09:59
Same pyszności:)
bertpvd 31.03.2016 09:51
piękne, pyszne mięso
Ela427 31.03.2016 09:48
ciekawe połączenie :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak