Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki z marmoladą Zewy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

na ciasto

mąka pszenna 500 g typ 500
mleko 3,2% 2/3 szk
jajko 3 szt
cukier 1/2 szk
cukier waniliowy 2 łyżki
drożdże świeże 30 g
masło 200 g zimne
sól 1 szczypta

dodatkowo

jajko 1 szt do posmarowania
cukier puder 1/2 szk
marmolada 1/2 szk

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z marmoladą Zewy

Drożdże wymieszać z dwoma łyżkami mleka, cukru i mąki i zostawić do podrośnięcia.
Resztę mąki, cukru, sól oraz jajka i mleko umieścić w misce i zetrzeć do niej masło na tarce o grubych oczkach.
Dodać podrośnięty zaczyn i wszystko wymieszać mikserem a potem zagnieść ciasto.
Oprószyć je mąką, zakryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do podrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 16 porcji, każdą rozpłaszczyć i na środku kłaść po łyżeczce marmolady.
Formować bułeczki i układać je łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki zostawić do wyrośnięcia zakryte ściereczką.
Gdy wyrosną posmarować je rozbełtanym jajkiem z łyżką mleka.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 25 minut.
Upieczone posypać cukrem pudrem i wystudzić.
Najlepsze są oczywiście jeszcze ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 31.03.2016 10:41
jakie pyszne bułki
Wafelek2601 31.03.2016 08:46
Super bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak