Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z marmoladą Zewy
Resztę mąki, cukru, sól oraz jajka i mleko umieścić w misce i zetrzeć do niej masło na tarce o grubych oczkach.
Dodać podrośnięty zaczyn i wszystko wymieszać mikserem a potem zagnieść ciasto.
Oprószyć je mąką, zakryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do podrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 16 porcji, każdą rozpłaszczyć i na środku kłaść po łyżeczce marmolady.
Formować bułeczki i układać je łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki zostawić do wyrośnięcia zakryte ściereczką.
Gdy wyrosną posmarować je rozbełtanym jajkiem z łyżką mleka.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 25 minut.
Upieczone posypać cukrem pudrem i wystudzić.
Najlepsze są oczywiście jeszcze ciepłe.