Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z selera naciowego

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 1 duża
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1 mały
seler naciowy 5 łodyg
ziemniaki 4 duże
por (biała część) 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
imbir 2 cm
masło 1 łyżka
przyprawy 2 łyżki (arabska)
sok pomidorowy 250 ml
mięso mielone indycze 150 g
natka pietruszki
sól i pieprz

Porada

Przyprawę możemy zrobić sami. To mieszanka kminu rzymskiego, cynamonu, goździków, słodkiej i ostrej papryki, razem zmielonych. Proporcje zależą od naszych preferencji smakowych.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z selera naciowego

Marchew, pietruszkę, seler korzeniowy, ziemniaki kroimy w kostkę. Por, czosnek, imbir siekamy.

Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy wodą (1,2 l). Dodajemy przyprawę arabską, zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Dolewamy sok pomidorowy.

Z mielonego mięsa formujemy małe kulki, wrzucamy do zupy. Gotujemy 20 min, wrzucamy pokrojony w piórka seler naciowy.

Całość gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pierzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 30.03.2016 13:59
apetycznie wygląda!!
Wacław 30.03.2016 13:30
bardzo apetyczna zupa :-)
Benita 30.03.2016 12:01
Znakomita zupka
Aleksandra/Olcia 30.03.2016 10:47
ale apetycznie
IZABELA29 30.03.2016 10:28
Pysznie wygląda
norweska20 30.03.2016 10:13
wygląda apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak