Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajko zapiekane na brokule i bekonie w kruchym koszyczku, podane na lekkiej sałatce z roszponki, pomarańczy i słonecznika.

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Koszyczek

mąka 1 szklanka
masło 50 gram
żółtko jajek 3 sztuki
śmietana 18 proc 1 łyżka
sól szczypta
proszek do pieczenia szczypta
białko do smarowania

Zapiekane jajko

jajko 1 duża sztuka
brokuł 5 różyczek
bekon 2 plastry
Zioła prowansalskie suszone Prymat szczypta
sól i pieprz szczypta

Sałatka

roszponka 2 garści
pomarańcza 1 sztuka
słonecznik łuskany 2 łyżki
oliwa 1,5 łyżki
sok z limetki 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczki
sól i pieprz szczypta

Porada

- Aby jajko zapiekło się idealnie białko powinno być ścięte, a żółtko jeszcze płynne. - Aby brokuł nie utracił koloru do wody, w której się gotuję dodajemy odrobinę octu. - Bekon możemy zastąpić boczkiem wędzonym lub inną ulubioną wędliną.

Przepis i sposób przygotowania na: Jajko zapiekane na brokule i bekonie w kruchym koszyczku, podane na lekkiej sałatce z roszponki, pomarańczy i słonecznika.

1. Koszyczek: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, sól, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 3mm. Miseczkę żaroodporną o średnicy około 10cm odwracam do góry dnem. Na miseczkę wykładam ciasto. Brzegi odcinam nożem. Ciasto na miseczce smaruję białkiem. Pozostałe ciasto znów zagniatam i rozwałkowuję. Kroję na cienkie pasy. Pasami ciasta obklejam dookoła ciasto na miseczce, lekko dociskam. Miseczkę z ciastem przekładam na blaszkę. Resztę ciasta znów zagniatam i formuję ok. 15cm wałeczek. Wałeczek formuję w kształt litery C i układam na blaszce. Wszystkie elementy koszyczka piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony koszyczek bardzo delikatnie zdejmuję z miseczki.
2. Jajko zapiekane: Brokuła gotuję al dente w osolonej wodzie. Bekon kroję w kostkę. Na dno upieczonego koszyczka kładę różyczki brokuła oraz pokrojony bekon. Oprószam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na środek koszyczka wybijam jajko. Koszyczek układam na blaszce i zapiekam około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Do koszyczka z zapieczonym jajkiem wbijam wałeczek, tak by przypominał rączkę koszyczka.
3. Sałatka: Pomarańczę obieram ze skóry. Ostrym nożem wycinam z pomarańczy fileciki. Słonecznika prażę na suchej patelni. Roszponkę płuczę i przekładam do salaterki. Dodaję pomarańczę i słonecznik. Delikatnie mieszam i wykładam na talerz. Oliwę z oliwek mieszam z sokiem z limetki, cukrem, solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewam sałatkę.
4. Na środku talerza z sałatką układam przygotowany koszyczek i od razu podaję.
Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 12.04.2016 23:36
PYSZNIE TUTAJ :)
Alex_M 04.04.2016 20:32
rewelacja :)
ania2610 30.03.2016 16:37
przepiękny koszyczek z wkładką, wygląda cudnie!
iziona 30.03.2016 09:58
Szkoda, że juz po świętach bo podoba mi się pomysł :)
Małgorzata Pin 30.03.2016 08:45
Świetny pomysł, super się prezentuje.
Agnieszka-87-25 30.03.2016 07:29
bardzo ładne
sezamek 29.03.2016 23:29
Apetycznie wygląda :)
halina17 29.03.2016 22:03
super pomysł : )
Barbara13 29.03.2016 21:55
jak dla mnie rewelacyjny pomysł
Stenka 29.03.2016 21:27
Ale fajne!
gosia1988 29.03.2016 21:18
fajny przepis
Edith85 29.03.2016 21:16
ale piękne :-)
IKrakowianka 29.03.2016 20:38
pięknie podane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak