Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszkowa piana

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 50 dag
margaryna 30 dag
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
żółtko jajek 3 szt
cukier puder 15 dag

krem

gruszki w zalewie 1 słoik
budyń śmietankowy 3 szt
wiśnie 1 szt
cukier do smaku

Śmietana cynamonowa

serek mascarpone 1 szt
śmietanka 600 ml
cukier puder 1 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyzeczka
cynamon 1 łyzeczka
wrzątek 1/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszkowa piana

Ciasto:
Masło z cukrem pudrem i żółtkami ucieramy i mieszamy z resztą składników. Wyrabiamy i dajemy na godzinę do lodówki. Ciasto wykładamy na formę o wymiarze 25/36 i na nim układamy pokrojone gruszki i wiśnie. Całość zalewamy ciepłym budyniem. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Krem:
Na 1 litrze soku z gruszek gotujemy budynie. Mieszamy z cukrem do smaku.
Śmietana cynamonowa:
Śmietankę ubijamy pod koniec wsypujemy cukier pudrem i serek mascarpone chwilkę miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i letnią mieszamy z ubitą śmietaną. Na końcu łyżka wmieszajmy cynamon. Śmietanę wyłóżmy na zimny placek. Posypmy różowym kokosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 07.07.2016 16:00
Bardzo smaczne :)
Aga-25 23.04.2016 07:33
wyśminite !!
adelajda 29.03.2016 18:46
Dla mnie super :)
Wafelek2601 29.03.2016 18:35
Bardzo dobre ciasto
marcia7 29.03.2016 18:23
muszę takie wypróbować
ania2610 29.03.2016 17:45
pyszne ciasto!
anja3107 29.03.2016 16:50
aż ślinka cieknie :D
noninka77 29.03.2016 16:18
Pysznie tu u Ciebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak