Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z ciemnego piwa

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 sztuka
piwo ciemne 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
majeranek 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z ciemnego piwa

Kroki postępowania

1
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Krok 1 - Kurczak z ciemnego piwa foto
2
Do przeciśniętego czosnku dodajemy: sól, pieprz, majeranek i paprykę. Ucieramy.
Krok 2 - Kurczak z ciemnego piwa foto
3
Tak przygotowaną pastą nacieramy kurczaka i pozostawiamy w lodówce na noc.kurczak najlepiej żeby ważył około 1,5 kg.
Krok 3 - Kurczak z ciemnego piwa foto
4
Z butelki z piwem zmywamy wszystkie etykiety, otwieramy piwo.
Krok 4 - Kurczak z ciemnego piwa foto
5
Zamarynowanego kurczaka nakładamy na butelkę, tak aby szyjka butelki wystawała. pieczemy w 18 stopniach przez około 1,5 godziny. piwo podczas pieczenia wylewa się z butelki i nawilża kurczaka.
Krok 5 - Kurczak z ciemnego piwa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 08.05.2016 11:16
musi pysznie smakować
stokrotka 29.03.2016 20:30
Tak oczywiście moja pomyłka temperatura to 180 stopni Celsjusza
mysza75 28.03.2016 13:25
uwielbiam takiego kurczaka
Babeczka35 27.03.2016 21:29
Pyszne mięsko:)
olkaaa 27.03.2016 21:13
muszę zrobić
agnieszka214 27.03.2016 18:02
Miesko naprawdę pycha
mirosława4 27.03.2016 17:37
on chyba ma się piec w 180 st. a nie w 18-stu ?
mirosława4 27.03.2016 17:36
smaczne mięsko
Motorek 27.03.2016 11:25
bardzo dobre
bryndzia93 27.03.2016 10:46
Pyszny kurczak :)
sliwka 27.03.2016 09:43
Polecam, bardzo smaczny i soczysty;))
Ewelina1991 27.03.2016 07:33
smaczne mięsko
Renata9 26.03.2016 23:28
Dobre jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak